14 iunie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5079
Lansarea conceptului de modernizare şi extindere a Sistemului naţional antigrindină
14 iunie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5079

Lansarea conceptului de modernizare şi extindere a Sistemului naţional antigrindină

Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice a prezentat un proiect de dezvoltare a lucrărilor antigrindină, în care propune majorarea suprafeţelor de protecţie, preponderent în zona de sud a Republicii Moldovei.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, este necesară organizarea activităţii a 80 de puncte rachetare automatizate şi amenajarea punctului de comandă în incinta clădirii administrative a Serviciului Special.

Într-un comunicat de presă remis de MAIA se menţionează că un alt moment important îl constituie îmbunătăţirea sursei de informaţii radiolocaţionale, prin achiziţia a 2 radare meteorologice, care se preconizează a fi instalate în Cimişlia şi Ceadîr-Lunga. Pentru realizarea proiectului urmează a fi format un grup de lucru. La fel, urmează a fi elaborat unui studiu de fezabilitate în care vor fi identificate costurile estimative ale investiţiei, soluţia tehnică şi sursa de finanţare.

Potrivit autorităţilor, eficacitatea lucrărilor antigrindină este demonstrată anual prin scăderea constantă a gradului de afectare a suprafeţelor protejate, în comparaţie cu suprafeţele neprotejate. Printre cauzele afectării de grindină a terenurilor protejate sunt numărul insuficient de rachete, restricţie de lansare în direcţia localităţii; restricţii de lansare în direcţia frontierei; restricţii de aviaţie.

Lucrările antigrindină au fost iniţiate în anul 1964, în raionul Ungheni, prin crearea primei unităţi-pilot în orăşelul Corneşti. La începutul anilor '90 lucrările de protecţie se îndeplineau pe o suprafaţă de 2,5 milioane de hectare, activau 226 de puncte rachetare în cadrul a 14 unităţi paramilitare. Actualmente, din cele peste două milioane de terenuri agricole din ţară, doar jumătate sunt protejate de fenomenele meteo extreme.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

grindină , sistem , modernizare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906-1910
Populația:
796 locuitori

Lebedenco este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ursoaia, Hutulu și Lebedenco. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Cahul și la 185 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 796 de oameni. Satul Lebedenco a fost întemeiat între anii 1906-1910 cu denumirea Crihana Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.