11 iunie 2016, 11:05 Realitatea moldovenească views 6913
A fost inaugurată intrarea principală a Institutului Mamei și Copilului (Foto, Video)
11 iunie 2016, 11:05 Realitatea moldovenească views 6913

A fost inaugurată intrarea principală a Institutului Mamei și Copilului (Foto, Video)

Condiții moderne la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău. Astăzi, fondatorul "Edelweiss", Vlad Plahotniuc, împreună cu ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, au inaugurat intrarea principală a maternităţii Institutului.

Timp de doi ani, cât a durat campania "Renaşte Moldova", au fost modernizate trei secţii din blocul maternităţii, printre care şi cea de naşteri. Aici au fost aduse echipamente performante, cu ajutorul cărora intervenţia medicilor este mai eficientă.

Fondatorul "Edelweiss", Vlad Plahotniuc, a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în campania "Renaşte Moldova", inclusiv Guvernului României, care a adus un aport financiar considerabil pentru modernizarea instituţiei medicale. Mai mult, el a declarat că această campanie va continua şi că de ajutor vor beneficia şi alte maternităţi din ţară.

"Sunt condiții altele de cînd cunosc eu, că mi s-a născut primul copil aici. Modernizarea acestei maternități, acestei instituții, este de fapt un proiect ambițios, menit să demonstreze tuturor oamenilor cum trebuie să arate o instituție de nivel european și de fapt cum vrem noi să schimbăm Moldova. Dacă am reușit în acest proiect, să știți că vom reuși și în alte proiecte. Eu personal m-am convins că moldovenii sunt săritori la nevoie, pentru că imediat ce eu am făcut personal donații, nouă ni s-au alăturat foarte mulți oameni", a declarat fondatorul Edelweiss, Vlad Plahotniuc.

Ambasadorul României la Chișinău a subliniat că inițiativa lui Vlad Plahotniuc a mobilizat societatea.

"Campania se numește „Renaște Moldova" și Guvernul României a decis să se alăture acestei campanii, în fond o campanie populară, cum spunea domnul Plahotniuc adineaori, ea a pornit la inițiativa unei persoane la care s-au adăugat mii de cetățeni, unii mai nevoiași, alții mai înstăriți ai Republicii Moldova. Și cred că este un caz fericit, asemenea exemple de mobilizare ar trebui să continue, fiindcă faptele bune nu au culoare politică, faptele bune răspândesc binele în jurul lor dincolo de afiliere, de înclinații politice, dincolo de gusturi", a spus ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

Medicii spun că datorită utilajelor de ultimă generaţie au reuşit să scape viaţa a sute de copii.

"Spațiul acesta este destinat resuscitării nou-născuților. Prematurii care cântăresc de la 500 de grame până la o mie de grame", a menționat directorul centrului perinatal al Institutului Mamei și a Copilului, Iurie Carauș.

"Totul este nou de la încăperi, aparataj, mobilier, absolut tot. Se lucrează cu mult mai bine și mai ușor. De exemplu monitorul fetal cu care ascultăm bătăile fătului, vedem contracțiile uterine. Eram nevoiți să ascultăm cu urechea, cu stetoscopul care era vechi și nu era atât de comod", a menționat directorul Centrului perinatal al Institutului Mamei și a Copilului, Iurie Carauș.

Mamele sunt însă cele mai încîntate de condiţiile în care au ajuns să-şi aducă pe lume bebeluşii.

"Absolut totul e nou. Cum era mai înainte pereţii vopsiţi, mirosul era altul. Se vede că e Europa", susține moașa superioară a Secției, Maia Oglindă.

"Condiţiile aici sunt extraordinare. Când am venit am crezut că utilajele vor fi de pe timpul uniunii sovietice, dar ele sunt noi. Îmi place foarte mult condiţiile de aici."

"Acum condiţiile sunt bune. Fiecare salon are veceu, are duş, apă caldă este permanent, mâncare. Ne bucurăm că sunt aşa condiţii la noi în Moldova."

Campania socială "Renaşte Moldova" a fost lansată acum doi ani de Fundaţia Edelweiss pentru modernizarea maternităţii Institutului Mamei şi Copilului.

Atunci a fost organizat telemaratonul cu acelaşi nume, găzduit de Andreea Marin, în cadrul căruia au fost adunaţi un milion de euro.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

mama , copii , spital , inaugurare , Vlad Plahotniuc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
388 locuitori

Alexeevca este un sat din cadrul comunei Svetlîi, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 38 km de municipiul Comrat și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 388 de oameni. Satul Alexeevca a fost menționat documentar în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.