25 mai 2016, 15:30 Realitatea moldovenească views 4475
În şapte zile începe lupta în forţă cu fumatul
25 mai 2016, 15:30 Realitatea moldovenească views 4475

În şapte zile începe lupta în forţă cu fumatul

Numărătoare inversă pentru aplicarea legii care interzice fumatul în locurile publice închise, adică în baruri, cafenele sau discoteci. Peste o săptămînă fumătorii care nu vor respecta noile prevederi riscă amenzi de până la 1.400 de lei, iar sancţiunile pentru proprietarii localurilor, care vor permite fumatul, se ridică pînă la zece mii de lei. Subiectul a fost discutat astăzi la Guvern.

Pentru a lupta cu fumatul în locurile interzise, autorităţile apelează la tehnologii avansate. Centrul de Sănătate Publică elaborează o aplicaţie cu ajutorul căreia oricine va putea semnala nereguli. Aşa cum în cluburile de noapte, spre exemplu, situaţia va fi greu de supravegheat, vicepremierul Gherorghe Brega a îndemnat oamenii să facă poze cu fumători.

"Camerele de luat vederi dacă se încalcă legea în localul dat nu o să funcţioneze, aveţi telefoane mobile, fotografiaţi transmiteţi", a spus vicepremierul, Gheorghe Brega.

"Aplicaţia care noi o dezvoltăm veţi putea, trimite aceste probe poze, înregistrări pentru a dovedi că acolo s-a comis încălcarea", a afirmat vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Ion Șalaru.

Autorităţile nu vor lăsa însă problema doar în grija cetăţenilor, medicii sanitari împreună cu poliţiştii vor verifica toate localurile de agrement. Iar probe a încălcării vor fi:

"Procesul verbal cu privire la contravenție, explicația persoanei în privința căreia a fost pornit un proces contravențional, declarațiile martorilor și evident pot fi utilizate mijloacele, înregistrările video sau foto", a menționat inspectorul principal al Direcţiei Securitate Publică, IGP, Radu Borș.

Fumătorii vor putea să-şi aprindă o ţigară doar la terase şi în locuri special amenajate în aer liber, la cel puţin 10 metri distanţă de intrarea în local.

"Foarte puține localuri au această posibilitate și este o inegalitate de condiții, adică regulile de joc sunt schimbate în timpul activității, ceea ce nu e normal", a spus președintele Asociației Restaurantelor din Moldova, Aneta Zasaviţchi.

Autorităţile susţin că temerile agenţilor economici nu sunt justificate.

"În Constituție este scris expres că omul are dreptul la sănătate și la protecția acesteia", a afirmat viceministrul Sănătăţii, Aliona Serbulenco.

Din întâi iunie, medicii de familie le vor oferi pacienţilor consultaţii pentru ai ajuta să renunţe la fumat.

"Noi convingem cu dovezi. Mai greu de convins sunt pacienţii fumători de mai mult timp. Însă tineretul este cât de cît mai receptiv", a spus medicul de familie, Veronica Tofimov.

Unii fumători acceptă noile reguli. Iar cei mai mulţumiţi sunt nefumătorii.

Din data de 31 mai, fumatul va mai fi interzis la locul de muncă, în transportul public, pe stadioane şi în timpul evenimentelor în locuri publice.

Sursa: www.prime.md

Cuvinte cheie:

fumatul , Locuri publice

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
96 locuitori

Pîcalova este un sat din cadrul comunei Andreevca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Rîbnița și la 117 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 96 de oameni. Satul Pîcalova a fost înființat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.