02 mai 2016, 14:10 Realitatea moldovenească views 6380
Două studente din Moldova, premiate pentru realizări științifice (VIDEO)
02 mai 2016, 14:10 Realitatea moldovenească views 6380

Două studente din Moldova, premiate pentru realizări științifice (VIDEO)

Două studente de la Universitatea de Medicină din Chişinău au fost premiate peste hotare, pentru invenţiile realizate.

Tinerele au prezentat, în cadrul unor conferinţe ştiinţifice, alimente şi săpunuri inedite. Fetele au reuşit să convingă juriul că produsele inventate sunt sănătoase pentru organism şi ten.

Valeria Grigoriev a obţinut primul loc la un congres medical din Ucraina. Tânăra a fost apreciată pentru produsele fabricate din făină de seminţe germinate:

"La prepararea acestor produse am folosit germeni pe care i-am obţinut din seminţe de floarea soarelui, din hrişcă verde, din orz, din linte, din porumb."

Extragerea făinii din seminţele germinate este un proces migălos şi durează, în medie, patru ore.

"În final obţinem un extract uscat. Iată se vede pe acest balon. Iată din 20 de grame de germeni de grâu obţinem acest extract", a precizat Valeria.

Studenta a realizat invenţia cu ajutorul profesoarei sale, Tatiana Chiru.

"Conţin germeni de hrişcă, sunt sănătoase, germeni de grâu alături de alte ingrediente, aşa ca untul de cocos, fulgi de cocos, migdale, seminţe de nuci care sunt benefice pentru organism, deoarece nu sunt prelucrate termic", a menționat asistentul universitar.

Iar Sorina Vesiolîi a obţinut diplomă de gradul II pentru săpunurile inventate. Ea a fost premiată la o conferinţă ştiinţifică din România. Studenta spune că aceste produse au efecte antioxidante şi cicatrizante:

"Fulgii de ovăz, care au un efect de calmare a pielii, cicatrizant. Aici este spirulina, care are efect antioxidant şi regenerator. Şi un alt ingredient este zaţul de cafea."

Sorina Vesiolîi a adăugat că pe viitor planifică să realizeze studii clinice și pe semnițele din viță de vie.

Cercetările au fost efectuate în decurs de jumătate de an. Studentele au cheltuit pentru ingrediente câte aproximativ 2.000 de lei.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

studenţi , inventie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1432
Populația:
1854 locuitori

Nişcani este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Nişcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Călărași și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1854 de oameni. Satul Nișcani a fost menționat documentar în anul 1432.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.