12 aprilie 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 7300
Doi moldoveni au creat conceptul unei mașini adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale (Foto, Video)
12 aprilie 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 7300

Doi moldoveni au creat conceptul unei mașini adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale (Foto, Video)

Un grup de tineri din Moldova a lucrat timp de câteva luni la un proiect care promite să fie unul de succes.

Este vorba despre conceptul unui automobil adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale locomotorii, AVAI Movement. Totul a început odată cu cazul lui Alexandru Gomaniuc, un tânăr de 28 de ani din orașul Hîncești, care a rămas țintit în scaunul cu rotile în urma unui accident și care de altfel a devenit o provocare pentru Adrian Vlas și Ion Ababei, doi basarabeni care își fac studiile la Facultatea de Mecanică în cadrul Universității „Gh. Asachi" din Iași și s-au ambiționat să adapteze un automobil la necesitățile lui Alexandru.

„Am 28 de ani și de 10 sunt în scaunul cu rotile. Sunt o persoană activă, niciodată nu m-am gândit că viața s-a terminat, mergeam tot timpul înainte. Acum colaborez cu mai multe companii, mă implic în proiecte, duc o viață socială activă. Este o problemă mare că transportul nu este accesibil la noi țară pentru persoanele cu dizabilități. Băieții au venit cu ideea să producă un automobil adaptat pentru mine, dar și pentru persoane care au aceeași problemă. Cred că prin intermediul acestui proiect vom face ceva frumos cu care o să ne mândrim", a ținut să menționeze Alexandru.

„AVAI are șapte airbag-uri, este încorporată cu un sistem special antiincendiu, care funcționează automat. Un aspect important este scaunul șoferului care este unul modern, cu cinci centuri pentru cea mai mare siguranță și două motoare electrice montate în roți. Mașina are cutie de viteză automată pentru a ușura conducerea. Sistemul tradițional de frână și accelerator au fost proiectate într-un mecanism, care poate fi ușor controlat cu o singură mână.

Am conceput și o aplicație mobilă AVAI disponibilă pentru telefoane cu sisteme Android și iOS, care face posibilă blocarea și deblocarea ușilor de la distanță, activarea alarmei antifurt, pornirea motorului, deschiderea portbagajului, efectuarea unui sunet de urgență de poliție, verificarea stării automobilul și multe altele", a relatat Ion Ababei.

Mașina AVAI le va oferi persoanele cu nevoi speciale locomotorii posibilitatea de a se deplasa fără dificultate, dar și fără ajutor, însă, atât timp cât nu vor dispune de suma necesară, acest proiect va rămâne doar la nivel de idee. „Proiectul a început de la o sumă de circa 21 de mii de dolari, cu o marjă de eroare de 20 la sută. Mașina care urmează a fi construită va fi de jumătate de ori mai ieftină, iar construcția unui astfel de automobil durează aproximativ cinci luni", a explicat Adrian Vlas.

Echipa a lansat și o campanie de crowdfounding astfel încât visul lui Alexandru să poate fi realizat până la capăt, iar proiectul să ia amploare și să ofere accesul la un asemenea automobil și altor persoane. Totodată, din echipa AVAI Movement fac parte și alți oameni minunați, precum Ana Creascov, Daniela Vortolomei, Constantin Vlas și Nicoleta Puiu, iar pentru a afla mai multe informații despre scopul tinerilor accesați pagina de Facebook a proiectului.

Sursa: zugo.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
502 locuitori

Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.