05 februarie 2016, 14:48 Realitatea moldovenească views 7461
În 2016, carnetele de muncă din Moldova ar putea să dispară
05 februarie 2016, 14:48 Realitatea moldovenească views 7461

În 2016, carnetele de muncă din Moldova ar putea să dispară

În timpul apropiat, nu vom mai avea nevoie de carnete de muncă. Autorităţile îşi propun ca, începând cu acest an, să fie implementat un sistem electronic de evidenţă a muncii salariaţilor.

Astfel, reprezentanţii Ministerului Muncii îşi propun să modernizeze sistemul şi să excludă munca neformală şi salariile în plic, scrie canal2.md.

Proiectul presupune ca toate informaţiile din carnetul de muncă să fie transferate într-o bază de date electronică. „Pe parcursul anului 2016, la sigur o să aibă loc trecerea aceasta. Trecerea nu o să fie una rapidă. O să fie o perioadă în care o să fie valabile concomitent şi carnetele de muncă în formă scrisă, dar şi trecerea la registrul electronic", a declarat viceministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Iurie Crăciuneac.

Pentru a pune pe roate reforma, autorităţile urmează să preia experienţa României în acest sens.

Studiul, privind necesitatea reformării acestui sistem, a fost făcut de Echipa Economică Germană în Moldova. „Această reformă vine ca un ajutor şi pentru mediul de afaceri. Angajatorii vor economisi mai mult timp şi totodată sistemul le va da posibilitatea să verifice informaţiile despre angajaţi. Este o reformă care nu necesită mulţi bani, dar care va aduce multe beneficii", a spus reprezentantul GET Moldova, Jorg Radeke.

Sindicaliştii susţin această reformă. „Acesta este un pas de a diminua munca la negru şi eliberarea salariilor în plic. Acest lucru este binevenit şi noi îl susţinem", a afirmat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Petru Chiriac.

Şi majoritatea oamenilor salută această iniţiativă. Persoanele în vârstă au însă o altă părere. Potrivit datelor statistice, în prezent, în Moldova sunt aproximativ 1.284.000 de persoane angajate în câmpul muncii.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

carnet de muncă , sistem , electronică

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
2166 locuitori

Leuşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Leuşeni și Feteasca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2166 oameni. Satul Leușeni a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.