15 octombrie 2015, 10:12 Realitatea moldovenească views 6826
Verificați, dacă datele personale au fost accesate corect! (Video)
15 octombrie 2015, 10:12 Realitatea moldovenească views 6826

Verificați, dacă datele personale au fost accesate corect! (Video)

Moldovenii pot verifica, dacă funcționarii publici au accesat întemeiat datele lor personale.

Înainte de vă propune să vizualizați materialul video realizat de viza.md la CNPDCP, dorim să menționăm că persoanele care au accesat fără temei datele dvs. personale pot fi sancționate cu o amendă de pînă la 10 000 lei.

Cum îi verificăm?

Primul pas ar fi determinarea resursei informaționale, fie ea de stat, fie una privată, de la care doriți să primiți informații referitoare la accesarea datelor Dvs. personale. Cele mai utilizate de către autoritățile publice și funcționarii publici sînt Registrele d Stat. Unul din cei mai mari operatori ai datelor cu caracter personal este ÎS «Registru».

Printre alți mari operatori se află Agenția Relații Funciare și Cadastru (Registrul de Stat al Bunurilor imobile); Registrul de Stat al Populației și Registrul de Stat al Transportului al căror deținător este Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor al Republicii Moldova și Registrul Criminologic și Criminalistic al cărui deținător este MAI al RM.

Avocații, executorii și notarii sînt, de asemenea, operatori ai datelor cu caracter personal!

Cererea:

Decideți de sine stătător unde depuneți cererea. Interesul dvs. pentru a afla astfel de informații poate fi simplu sau motivat de un careva motiv.

Cererea este examinată timp de 15 zile însă acest termen nu trebuie să depășească 30 de zile(termen prevăzut de legislație (Legea cu privire la accesul la informație) care urmează a fi indicat în cerere).

Taxe nu sînt percepute.

Operatorul este obligat să vă informeze despre reprezentanții cărei entități publice sau private (de ex. avocații) au prelucrat datele cu caracter personal. Dumneavoastră decideți de sine stătător, dacă au fost sau nu întemeiate acele operațiuni de prelucrare a datelor personale. Tot dvs. decideți de a formula în continuare cererea pentru a afla scopul și temeiul legal de prelucrare a datelor personale.

IMPORTANT: CNPDCP (Сentrul pentru Protecția Datelor cu caracter personal) nu este un intermediar în realizarea dreptului dvs. de a fi informat. CNPDCP intervine la momentul în care dvs. ați epuizat căile de adresare (de realizare a dreptului dvs.).

Vizionare plăcută.

 

Sursa: www.viza.md

Cuvinte cheie:

informatia , acces

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2157 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mana, Lucăşeuca și Selişte. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Orhei și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2157 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.