29 septembrie 2015, 14:43 Realitatea moldovenească views 6728
Tot mai mulţi vîrstnici lăsaţi singuri în satele Moldovei
29 septembrie 2015, 14:43 Realitatea moldovenească views 6728

Tot mai mulţi vîrstnici lăsaţi singuri în satele Moldovei

După 24 de ani de independenţă, ţara noastră s-a pomenit într-un declin demografic profund. Numărul vârstnicilor din satele Moldovei îl depăşeşte cu mult pe cel al copiilor, iar fenomenul migraţiei a pustiit satele. Responsabilii de la Ministerul Protecţiei Sociale s-au eschivat să ne spună ce măsuri întreprind pentru a echilibra deficitul natural. Între timp însă, tot mai mulţi bătrâni sunt lăsaţi de copiii lor, relatează Mesager.

După ce a crescut doi copii şi i-a aşezat la casele lor, Vasile Melnic din satul Cinişeuţi, Rezina, îşi trăieşte bătrâneţea în singurătate. Fiica îl vizitează doar de Paşte, iar feciorul de şapte ani a uitat drumul spre casa părintească. Bărbatul spune că nu mai are forţa de altă dată. În această toamnă nu a reuşit să culeagă strugurii, care, cel mai probabil, vor servi drept hrană pentru pasările călătoare.

„Am rămas singur şi aşa și trăiesc. E greu, de gătit nu gătesc, pentru ca nu văd, și mi-e frică să umblu la aragaz", declară Vasile Melnic, pensionar. Bătrânul se gândeşte cu groază la ziua de mâine. Cel mai mult îl sperie nopţile lungi şi friguroase de iarnă. Nici în acest an, bărbatul nu a reuşit să economisească bani din pensie pentru a-şi cumpăra lemne de foc. Unica alinare, spune el, sunt pisicile sale, de care are mare grijă.
În această situaţie sunt mii de vârstnici din Moldova, care trăiesc singuri şi neajutoraţi.

Sunt mai bine de patru ani de când mătuşa Eugenia, iese pe prispa casei şi aşteaptă ca măcar cineva să-i deschidă poarta. Femeia nu are copii, iar soţul său a decedat cu câţiva ani în urmă. Femeia niciodată nu s-a gândit că la 80 de ani îşi va petrece serile în singurătate, la lumina candelei.

Săptămâni sau chiar luni întregi nimeni nu păşeşte pragul acestor bătrâni. Grijile şi nevoile le-au secătuit puterile. Doar asistenţii sociali şi membrii unei organizaţii caritabile din localitate se mai interesează de soarta lor.

Demografii consideră că îmbătrânirea populaţiei în Moldova este cauzată de numărul tot mai mic de naşteri şi de numărul mare de decese ale persoanelor apte de muncă.

Un raport al Biroului Naţional de Statistică arată că pensionarii constituie 15 la sută din populaţie. Specialiştii prognozează că în următorii zece ani, fiecare al cincilea locuitor de la sat va avea peste 60 de ani.

Datele oficiale atestă că în ţara noastră locuiesc peste 500 mii de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, dintre care mai mult de jumătate sunt femei. În acelaşi timp, aproape 14 la sută dintre persoanele în etate au peste 80 de ani.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Vîrsta , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1712
Populația:
2581 locuitori

Caracui este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Caracui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2581 de oameni. Satul Caracui a fost menționat documentar în anul 1712.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.