13 mai 2015, 16:26 Realitatea moldovenească views 9158
Doi frați au revenit din Italia ca să facă agricultură acasă
13 mai 2015, 16:26 Realitatea moldovenească views 9158

Doi frați au revenit din Italia ca să facă agricultură acasă

După mai mulți ani petrecuți la muncă în Italia, doi frați din Zăicana, Criuleni s-au gândit să se întoarcă acasă și să înceapă creșterea unei livezi de miere inspirată de la italieni.

Frații Gheorghe și Tudor Ungureanu au început cu opt hectare de livadă de mere.

„Am decis să investim în agricultură din motivul că noi am muncit în Italia opt ani la o livadă intensivă de acolo. Ne-am gândit că putem repeta istoria italienilor la noi acasă", spune Tudor Ungureanu.

Au investit un milion de lei pe care le-au obținut de la o bancă și capitalul lor din Italia, și au instalat un sistem de irigare ultra performant. Așa visul celor doi frați a început să se realizeze.

Când a fost impus embargoul cu Rusia, au avut probleme și ei. Pentru a nu mai rămâne cu mâinile legate, s-au gândit să acceseze un credit ca să construiască un frigider. Au aplicat după un credit, au fost ajutați si de Agenția de Plăți și intervenții în Agricultură (AIPA). În 2012 aveau deja unul dintre cele mai performante frigidere din țară, cu o capacitate de 2,5 tone.

Pentru anul care vine, frații Ungureanu au planuri la fel de mari. Își doresc să pună la cale o linie de sortare și ambalare a merelor pentru a fi la nivel cu producătorii europeni. De asemenea, cei doi moldoveni au oferit circa 30 de locuri de muncă pentru locuitorii din sat ca să nu plece și ei undeva departe de casă. Povestea, dar și livada fraților din Zăicana o puteți urmări în video de mai jos.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , tineret , Italia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
253 locuitori

Tăura Nouă este un sat din cadrul comunei Tăura Veche, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 253 de oameni. Satul Tăura Nouă a fost întemeiat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.