24 noiembrie 2014, 15:18 Realitatea moldovenească views 13394
Cum arată casa moldoveanului care folosește energia termică a pămîntului
Foto: unimedia.info
24 noiembrie 2014, 15:18 Realitatea moldovenească views 13394

Cum arată casa moldoveanului care folosește energia termică a pămîntului

Sergiu Cocîrlă este primul moldovean care a instalat o pompă termică în propria casă. De 8 ani, acesta împreună cu familia sa, folosind energia termică a pămîntului, își încălzesc casa în sezonul rece al anului și o răcoresc pe timp de vară.

Astfel, de la o adîncime de cîteva zeci de metri, căldura din sol este transferată prin intermediul unor sonde în calorifere, informează UNIMEDIA.

Sergiu Cocîrlă a cheltuit în jur de 18.000 de euro pentru a-şi dota locuința cu un nou sistem de încălzire - unul eco. „Am instalat sistemul în anul 2006. A fost foarte greu pentru început, mai ales că în acea perioadă în Moldova nu existau persoane care ar fi putu scrie măcar un proiect pentru astfel de idei", a precizat Sergiu.

Inginerul a decis să își creeze propriul proiect și să îl implementeze în locuința sa. „Am făcut proiectul şi după aceasta l-am implementat. Am reușit să economisesc bani. Luna trecută mi-a venit o factură de 1000 de lei pentru toată casa. În sezonul rece primesc facturi de maxim 4000 de lei, folosind un regim de temperatură de 22-23 de grade", a mai spus Cocîrlă.

Potrivit antreprenorului, acesta a reușit să își recupereze investițiile în cîțiva ani și nu regretă implementarea acestui proiect.

De asemenea, Sergiu este unul dintre fondatorii unei sere de legume din Fălești. Această seră are un sistem de încălzire ce îmbină mai multe surse de energie: geotermală, biomasă și solară.

În anul 2012, proiectul lui Sergiu Cocîrlă a fost desemnat „Cel mai bun proiect în domeniul energiei geotermale" în cadrul Galei „Moldova Eco-Energetică".

Sursa: unimedia.info

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
305 locuitori

Tătărăşeni este un sat din cadrul comunei Pleşeni, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 305 oameni. Satul Tătărăşeni a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.