08 septembrie 2014, 15:15 Realitatea moldovenească views 6209
În Moldova, este marcată aniversarea a 20-a de la adoptarea Constituţiei
Foto: tv7.md
08 septembrie 2014, 15:15 Realitatea moldovenească views 6209

În Moldova, este marcată aniversarea a 20-a de la adoptarea Constituţiei

Astăzi la Chișinău se desfășoară conferința internațională dedicată aniversării a 20-a de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova. La evenimentul organizat la Palatul Republicii participă primii şefi de stat, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, conducerea de vîrf a ţării, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, dar şi alţi oficiali europeni.

Şeful statului, Nicolae Timofti, a declarat în cadrul ceremoniei festive că "Constituţia a marcat deschiderea ţării către lumea civilizată".

Iar Gianni Buquicchio a menţionat că se simte onorat să participe la evenimentele consacrate aniversării a 20-a de la adoptarea Constituţiei, precizînd că colaborarea Comisiei de la Veneţia cu RM a început încă în anul 1993.

Preşedinte Parlamentului, Igor Corman, a menţionat că pe parcursul celor 20 de ani, Constituţia a trecut prin mai multe provocări, căutări şi realizări şi a suportat în jur de 40 de modificări. Potrivit şefului Legislativului, cea mai serioasă modificare a Constituţiei a avut loc în anul 2000, atunci cînd Moldova a fost transformată din republică semi-prezidenţială în republică parlamentară.

Premierul Iurie Leancă a declarat că Moldova este la început de drum, însă acest drum este unul ascendent pe calea democratizării ţării şi acceptării valorilor europene.

"În ultimii ani, se fac auzite tot mai multe voci pentru a schimba Legea supremă a ţării. Se discută frecvent felul cum trebuie să fie împărţite funcţiile în stat, cum să fie asigurate drepturile şi libertăţile cetăţenilor, cum poate fi îmbunătăţit cadrul juridic. Sunt dezbateri prin care au trecut şi alte democraţii. Să nu ne temem să facem un schimb de opinii, însă cu o singură condiţie - să acţionăm foarte responsabil, ţinînd cont de toate consecinţele pentru cetăţeni şi stat", a spus premierul.

Constituţia Moldovei a fost adoptată în data de 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august 1994.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Moldova , constitutie , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
2295 locuitori

Chiperceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chiperceni, Andreevca și Voroteţ. Localitatea se află la distanța de 23 km de oraşul Orhei şi la 69 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2295 de oameni. Satul Chiperceni a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.