03 ianuarie 2014, 12:38 Realitatea moldovenească views 13831
03 ianuarie 2014, 12:38 Realitatea moldovenească views 13831

Ideea președintelui României privind alipirea RM nu a provocat bucurie la București

Foto: rbc.ru

În România continuă discuția pe marginea discursului din ajunul Revelionului a președintelui Traian Băsescu, care a declarat despre necesitatea "reunirii" țării cu Republica Moldova deja în 2014. După cum s-a dovedit, ideea prezidențială nu a generat prea mult entuziasm.

"România a avut trei sarcini importante – să între în NATO și UE și să se reunească cu Republica Moldova. Primele două le-am realizat și nu există nici o îndoială că o vom realiza și pe a treia. Toți românii de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie să se unească", - a declarat șeful statului într-o emisiune de la televiziunea națională.

Declarația președintelui a fost luată în derîdere de mass-media. Să începem cu faptul că Băsescu a reușit să confunde rîul Prut (care separă România de Republica Moldova ), cu Nistru, care separă Republica Moldova de Transnistria și Ucraina.

În al doilea rînd, președintele a fost criticat de presa loială primului-ministru Victor Ponta, care este principalul rival politic al președintelui.

Și Bruxelles-ul este nemulțumit de mesajul de revelion al lui T. Băsescu. Sursele presei românești din Comisia Europeană au declarat că au întîlnit cu nedumerire discursul președintelui. Potrivit acestora, reunificarea României cu Republica Moldova este ultimul lucru la ei visează.

Potrivit experților de la București, Traian Băsescu a încercat să ridice moralul forțelor pro-românești în Moldova, dar la Chișinău se crede că președintele român a făcut un deserviciu aliaților săi. "Fără a se consulta cu cineva, el a creat o amenințare de coagulare a forțelor care se opun unirii și, prin urmare, a jucat de partea Rusiei", - scrie presa din Republica Moldova. V. Ponta a afirmat chiar că Băsescu " a luat, probabil, un pahar de vin cu liderul comunist Vladimir Voronin" înainte de a vorbi la televiziune.

Sursa: rbc.ru

Cuvinte cheie:

Traian Basescu , Moldova , Romania , unire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
24 locuitori

Șevcenco este un sat din cadrul comunei Mocra din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 112 km de Chișinău. Populaţia satului Șevcenco alcătuia 24 de oameni în anul 2004. Satul Șevcenco a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.