Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 iulie 2012, 15:30 Localitaţile Moldovei și diasporei views 6315
04 iulie 2012, 15:30 Localitaţile Moldovei și diasporei views 6315

Cîntec şi dans la poalele stejarului lui Ştefan

Vreo 20 de colective din republică şi cîte unul din Romînia şi Ucraina au participat la festivalul folcloric al obiceiurilor şi tradiţiilor populare "La umbra stejarului", desfăşurat în satul Cobîlea, raionul Şoldăneşti. Cea de-a 11 ediţie a festivalului a adunat sute de oameni din sat, dar şi din ţară. În debut, oaspeţii au fost salutaţi de primarul localității, Ion Malîi.

Festivalul a început cu tradiţionala paradă a colectivelor artistice. La umbra stejarului, a fost prezentat monologul lui Ştefan cel Mare, în interpretarea artiştilor de la teatrul „Vasile Alecsandri" din Bălţi. La bustul marelui domnitor, un sobor de preoți au prezentat un serviciu divin. Sărbătoarea a continuat în parcul "Stejărel", unde toate colectivele artistice au evoluat cu cîntece şi dansuri.

Acum un sfert de secol, administraţia publică, în colaborare cu agenţii economici din teritoriu au decis să organizeze acest festival, care mai apoi a devenit cartea de vizită nu numai a satului Cobîlea, dar şi a întregului raion. Pe parcursul anilor, la festival au participat colective artistice din Rezina, Orhei, Floreşti, Teleneşti, Şoldăneşti, Străşeni, Sîngerei şi Criuleni, din municipiile Chișinău şi Bălţi.

Memrii juriului au menționat că au fost impresionați în mod deosebit de evoluările orchestrei de muzică populară "Busuioc moldovenesc" din or. Singerei , formația de dans folcloric "Rotunda" din Vorniceni , ansamblul de muzica și dans "Nistrenii" din Soroca, ansamblul "Moștenitorii" și fanfara "Plai nistrean" din Rezina. Oaspeţii festivalului au admirat şi expozitiile meşterilor populari din raioanele Şoldăneşti şi Orhei.

 

 

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populația:
22 locuitori

Ciofu este un sat din cadrul comunei Zgărdeşti, raionul Telenești. Localitatea se află la distanţa de 23 km de oraşul Teleneşti şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 22 de oameni. Satul Ciofu a fost înființat în anul 1904.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.