Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
31 decembrie 2015, 16:30 Diaspora moldovenească views 6574
În SUA, moldovenii sărbătoresc Revelionul ca şi în Moldova
31 decembrie 2015, 16:30 Diaspora moldovenească views 6574

În SUA, moldovenii sărbătoresc Revelionul ca şi în Moldova

Moldovenii stabiliţi în Statele Unite ale Americii şi-au mai pierdut din tradiţiile moldoveneşti de Revelion, dar bucatele tradiţionale nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare. În mare parte, ei nu s-au lăsat de obiceiurile de a se întâlni cu prietenii şi de a petrece până în zori. Cum este sărbătorit Revelionul în SUA a relatat pentru IPN Lucia Dreglea, tânăra care s-a stabilit de mai bine de doi ani peste ocean.

„Majoritatea moldovenilor pe care îi cunosc eu în SUA sărbătoresc Revelionul exact la fel cum o făceau şi în Moldova. Deşi multe din tradiţii aici se mai pierd, bucatele moldoveneşti nu lipsesc de pe masele de sărbătoare", a menţionat Lucia.

Totodată, există o diferenţă evidentă între felul a sărbători a moldovenilor şi cel al americanilor. „Americanii sărbătoresc Revelionul în familie. În comparaţie cu Moldova, au mai puţine tradiţii. Aici nu merge nimeni cu uratul, cum o fac moldovenii. Americanii se întâlnesc cu prietenii, ciocnesc câte un pahar de şampanie la miezul nopţii şi atât", a spus Lucia.

Tânăra stabilită în SUA menţionează diferenţa între Revelionul sărbătorit de moldoveni şi de americani este mare. „Tradiţiile fac diferenţa. Americanii sărbătoresc Revelionul ca o zi de naştere. Dacă nu ar fi brad în casă, nu ar fi chiar nici o diferenţă", a menţionat Lucia, care a mai spus că de Revelion moldovenii gătesc bucate tradiţionale dacă găsesc ingredientele necesare. Totuşi, concetăţenii se străduiesc să nu le lipsească sarmalele, clătitele, salatele şi plăcintele.

„Revelionul, Crăciunul şi Paştele sunt unicele sarbatori când ai posibilitatea să te simţi ca acasă şi nu ratez aceste momente. Americanii sunt obişnuiţi să dea comandă de mâncare în loc să o gătească", a menţionat Lucia.

Tânăra le-a urat moldovenilor de pretutindeni un an nou fericit, cu realizări frumoase alături de oamenii dragi. „Fie ca bucuriile şi gândurile frumoase ale prezentului să devină amintiri frumoase ale viitorului. Un An Nou excepţional!", a urat Lucia Dreglea.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

SUA , diaspora , Anul Nou

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
1142 locuitori

Colibabovca este un sat şi comună din raionul Leova. Colibabovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Leova și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1142 de oameni. Satul Colibabovca a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.