Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
31 decembrie 2015, 12:30 Diaspora moldovenească views 8124
În Germania, Revelionul nu se sărbătoreşte aşa cum s-au obişnuit moldovenii
31 decembrie 2015, 12:30 Diaspora moldovenească views 8124

În Germania, Revelionul nu se sărbătoreşte aşa cum s-au obişnuit moldovenii

Moldovenii stabiliţi în Germania nu mai sărbătoresc de Revelion aşa cum s-au obişnuit acasă, în Moldova. Jurnalista Diana Zamurca, stabilită în Germania, a spus pentru IPN că de ceva timp nu sărbătoreşte Revelionul aşa cum s-a obişnuit majoritatea moldovenilor. Tânăra a îndemnat oamenii, indiferent unde s-ar afla, să acorde mai puţină atenţie lucrurilor materiale şi să nu uite să facă fapte bune, pentru că sărbătoare este atunci când oamenii din jur sunt fericiţi.

„Nu suntem iubitori de multă mâncare, gălăgie sau focuri de artificii. Venind în Germania, ne-am păstrat obiceiul, astfel că pentru noi există lucruri mult mai de preţ decât multă mâncare şi băutură în noaptea dintre ani. Când eram acasă, de Revelion îi vizitam pe părinţi. Aici, ne străduim să fim alături de prietenii apropiaţi. Pentru noi, o însemnătate mai mare o are Crăciunul", a menţionat tânăra.

Tânăra povesteşte că atmosfera sărbătorilor de iarnă se simte în Germania încă de la sfârşitul lunii noiembrie. Către 1 decembrie, pe principalele pieţe din oraş sunt amplasaţi pomii de Crăciun. De asemenea, se organizează târguri de Crăciun, unde sunt comercializate cadouri, obiecte artizanale şi multe băuturi şi bucate gustoase, precum Lebkuchen, Glühwein (vin fiert) sau Currywurst (crenvurşti curry).

„Şi germanii stau la masă, de obicei în sânul familiei sau a prietenilor. Vine şi la ei Moş Crăciun – Weihnachtsmann, şi împarte cadouri copiilor. Fiecare familie are tradiţia sa de Crăciun, inclusiv în ceea ce priveşte bucatele. Cineva pregăteşte gâscă la cuptor cu varză roşie şi găluşte din cartofi (Klöße), altcineva varză înăbuşită cu porc, un fel de borş scăzut. Nelipsit de pe masa de sărbătoare este checul tradiţional Stollen. De Revelion sau Silvester, germanii petrec gălăgios, cu focuri de artificii, pot să meargă la petreceri, în cluburi, cu prietenii sau colegii de muncă. În centrul oraşlui se adună o mulţime de oameni pentru a vedea un show de focuri de artificii", a spus tânăra moldoveancă.

Diana Zamurca a menţionat că în general în familia sa se găteşte mai mult mâncare moldovenească, pentru că are prea puţină experienţă în bucătăria germană. „De sărbători, de obicei avem bucate tradiţionale din Moldova. Uneori mai gătesc şi ceva din alte bucătării. Nu punem mare accent pe mâncare. Nu ştiu dacă aş sugera ceva moldovenilor ce ţine de sărbătorile de iarnă, pentru că îmi sunt nespus de dragi tradiţiile şi datinile noastre. Este frumos atunci când fiecare popor îşi respectă obiceiurile şi nu uită de adevărata însemnătate a fiecărei sărbători", a specificat tânăra.

Diana Zamurca urează, nu doar pentru moldovenilor, dar tuturor oamenilor, să acorde mai puţină atenţie lucrurilor materiale şi să nu uite să facă fapte bune, să facă pe cineva fericit, să aducă zâmbet şi căldură celor din jur, să nu uite de părinţi şi cei dragi – să-i viziteze cât mai des, să acorde adevărată însemnătate sărbătorilor pe care le marchează spunând că pentru familia sa sărbătoare este atunci când are în jur oameni fericiţi, dar nu o masă plină cu bucate alese. „Fie ca naşterea Domnului să ne lumineze cugetul pentru ca să facem această lume mai bună!", a încheiat tânăra.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

Anul Nou , diaspora , Germania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
377 locuitori

Mincenii de Jos este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mincenii de Jos și Mincenii de Sus. Satul Mincenii de Jos este situat la o distanță de 27 km de orașul Rezina și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 377 de oameni. Satul Minceni a fost atestat documentar la 25 februarie 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.