Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 octombrie 2014, 15:12 Diaspora moldovenească views 9669
Societatea Moldovenilor din Germania a marcat 10 ani de la fondare
Foto: ipn.md
13 octombrie 2014, 15:12 Diaspora moldovenească views 9669

Societatea Moldovenilor din Germania a marcat 10 ani de la fondare

Rolul diasporei moldoveneşti în Germania este foarte mare. Este acea diplomaţie culturală care promovează valorile şi tradiţiile în ţara gazdă. Declaraţia aparţine ambasadorului Republicii Moldova în Germania, Aureliu Ciocoi, şi a fost făcută aseară, 9 octombrie, în cadrul unui eveniment organizat de către Societatea Moldovenilor din Germania.

„Timp de 10 ani, moldovenii din Germania au reuşit să se impună frumos prin felul lor de a fi, de a se prezenta şi prin felul lor de a se integra în societatea germană. Spre deosebire de alte diaspore din Germania, concetăţenii noştri sunt mai flexibili, mai adaptabili la realităţile şi la modul de a trăi în această ţară", a declarat Excelenţa sa, Aureliu Ciocoi.

În cadrul evenimentului s-au făcut totalurile activităţii Societăţii Moldovenilor din Germania pe parcursul a 10 ani de activitate. Unul din cele mai importante proiecte de ajutor social a fost fondarea unui cămin pentru copiii orfani şi cu dizabilităţi în satul Visoca, raionul Soroca. Proiectul este finanţat în mare parte din donaţiile adunate în Germania.

„A prezenta imaginea Republicii Moldova în Germania nu este atât de simplu, deoarece noi nu suntem prea cunoscuţi. Nu suntem o ţară mare, de aceea încercăm, prin evenimentele pe care le organizăm aici, să arătăm omenia şi bunătatea poporului moldovenesc. Desigur, totul decurge foarte lent. Dar cred că va veni acea perioadă când vom fi cunoscuţi în rândul ţărilor europene", a declarat preşedintele Societăţii Moldovenilor din Germania, Angela Mutruc.

Societatea moldovenilor din Germania a fost fondată la 10 octombrie 2004, de către 7 membri. Sarcina principală este de a promova coexistenţa între moldoveni şi germani, precum şi schimbul cultural între cele două ţări. Potrivit datelor oferite de către Ambasada Moldovei din Berlin, actualmente în Germania locuiesc aproximativ 12 mii de moldoveni.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

aniversarea , Germania , diaspora , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
879 locuitori

Stolniceni este un sat din cadrul comunei Cioropcani, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 879 de locuitori. Satul Stolniceni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.