Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 aprilie 2014, 11:55 Diaspora moldovenească views 12334
Un moldovean, fost migrant, şi-a lansat cea de-a patra carte de versuri la Torino
Foto: trm.md
25 aprilie 2014, 11:55 Diaspora moldovenească views 12334

Un moldovean, fost migrant, şi-a lansat cea de-a patra carte de versuri la Torino

Sergiu Matei este un moldovean care timp de nouă ani a fost nevoit să îşi cîştige pîinea peste hotare, iar dorul de patrie şi de persoanele dragi l-au făcut să îşi aşeze pe hîrtie trăirile. Astfel, moldoveanul revenit acasă a reuşit deja să îşi lanseze mai multe volume de versuri. Mai multe detalii despre moldoveanul care îşi exprimă sentimentele în poezie, aflaţi din materialul realizat de echipa „Moldoveni de Pretutindeni".

Sala unde a avut loc lansarea ultimei sale cărţi, „Vînătorii de vieți omenești", a fost neîncăpătoare pentru cei dornici să asculte poeziile de suflet scrise de Sergiu Matei. Aflîndu-se nouă ani în Italia, autorul a simţit pe pielea proprie preţul despărţirii de locurile natale, a cunoscut istorii de viaţă ale conaţionalilor săi care nu l-au lăsat indiferent. A descoperit calea spre armonia sufletului prin credinţă, astfel s-a preoţit şi a revenit acasă, la Orhei, unde ţine slujbe la Mănăstirea Hirova. Totuşi, lansarea ultimei sale creaţii intitulată „Vînătorii de vieți omenești" a făcut-o la Torino, locul de unde a învăţat adevărata lecţie a vieţii.

„Dacă noi avem unele probleme şi nu reuşim să dăm glas, atunci Sergiu Matei, reuşeşte foarte bine să aştearnă pe hîrtie trăirile sale" a menţionat Larisa Olărescu, preşedintele Asociaţiei „Basarabia" din Torino.

E de menţionat că prefaţa cărţii a fost semnată de Georgeta Găluşcă, iar ilustraţiile aparţin pictoriţei Paola Măriuţ-Ciobanu. În Italia, autorul a debutat în anul 2010 cu volumul „Vioara cea de nea" urmat de „Visul de taină" şi „Taina lucrurilor obişnuite".

La manifestarea de lansare a cărţii au fost prezenți şi prietenii italieni cărora autorul le-a închinat versuri în limba italiană.

Sergiu Matei a reuşit să se facă cunoscut publicului din Torino, Italia, abordînd în creaţia sa teme precum: dorul de casă, de părinţi şi de copiii. Astfel, în urma lecturii mulţi emigranţi basarabeni se regăsesc în ea.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Italia , moldovenii , diaspora , carte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
129 locuitori

Șicovăț este un sat din cadrul comunei Morenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 129 de oameni. Satul Șicovăț a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.