Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 aprilie 2014, 10:14 Diaspora moldovenească views 10460
Discuţii privind protecţia socială a migranţilor moldoveni, purtate la Roma
Foto: trm.md
25 aprilie 2014, 10:14 Diaspora moldovenească views 10460

Discuţii privind protecţia socială a migranţilor moldoveni, purtate la Roma

Încheierea acordurilor moldo-italiene privind protecţia socială, migraţia personalului medical, recunoaşterea titlurilor de studii şi a calificărilor profesionale, sunt cîteva dintre subiectele discutate de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul vizitei sale la Roma.

Șefa diplomației de la Chișinău a avut miercuri întrevederi cu ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, Giuliano Poletti, cu preşedintele Comisiei Afaceri Externe şi Comunitare a Camerei Deputaţilor, Fabrizio Chicchitto, şi cu preşedintele Comisiei Afaceri Externe şi Emigraţie a Senatului, Pier Ferdinando Casini.

Natalia Gherman a adus mulţumiri autorităţilor italiene pentru politicile active promovate în vederea integrării cetăţenilor moldoveni în piaţa muncii şi în societatea italiană. În context, a fost exprimată disponibilitatea părţii moldoveneşti de a găzdui în viitorul apropiat, la Chişinău, delegaţiile experţilor italieni în vederea demarării negocierilor asupra unor noi acorduri.

În acelaşi timp, şefa diplomaţiei de la Chişinău a solicitat aplicarea eficientă a Acordului în domeniul migraţiei de muncă şi a proiectelor realizate în baza acestuia, care prevăd formarea şi încadrarea în cîmpul muncii în Italia a peste 500 de cetăţeni moldoveni, în diverse domenii sectoriale.

La rîndul său, ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, Giuliano Poletti, a apreciat calitatea şi contribuţia valoroasă a comunităţii moldoveneşti din Italia la dezvoltarea economiei italiene şi a relaţiilor dintre cele două ţări. Oficialul a confirmat disponibilitatea părţii italiene de a organiza o reuniune tehnică la nivel de experţi, cu scopul confruntării legislaţiilor naţionale în vederea ulterioarei negocieri a acordului privind protecţia socială.

În cadrul întrevederilor la Camera Deputaţilor şi Senat, ministrul Natalia Gherman a făcut referire la necesitatea impulsionării relaţiilor interparlamentare moldo-italiene, prin efectuarea unui schimb de vizite la nivelul preşedinţilor de Parlament şi al comisiilor de profil.

Totodată, în contextul apropiatei semnări a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, şefa diplomaţiei de la Chişinău a solicitat celor doi preşedinţi de comisii susținere în vederea ratificării neîntîrziate a acestuia de către Parlamentul Italian.

În cadrul vizitei de lucru la Roma, ministrul Natalia Gherman a avut și o întîlnire cu preşedinţii asociaţiilor diasporei moldoveneşti din Italia, în timpul căreia a prezentat priorităţile politicii interne şi externe a Guvernului şi a răspuns la întrebările participanţilor.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Italia , migratie , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
2432 locuitori

Ineşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 1 km de oraşul Teleneşti şi la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2432 de oameni. Satul Inești a fost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.