Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
19 martie 2024, 11:00 Natura şi turismul views 814
Vladislav Sanduleac:
19 martie 2024, 11:00 Natura şi turismul views 814

Vladislav Sanduleac: "Pentru a rezolva problemele de mediu la scară largă, este nevoie ca toată lumea să se unească"

Pentru a rezolva problemele de mediu la scară largă, este necesar să se unească toată lumea, indiferent de orientarea politică, deoarece singuri, doar prin remanierea managerilor din fruntea ministerului sectorial, problemele nu pot fi rezolvate.

Această opinie a fost exprimată de Vladislav Sanduleac, student al facultății de ecologie a Universității Tehnice din Moldova, ecoactivist, comentînd numirea noului ministru al Mediului, Serghei Lăzărencu.

El a atras atenția asupra faptului că premierul Dorin Recean l-a mandatat pe noul ministru să rezolve problema gunoaielor, în timp ce președinta Maia Sandu și-a dorit să aibă mai multe păduri în țară.

"Sînt sarcini excelente și este posibil ca noul ministru al Mediului să fie un manager mai puternic decît cel precedent, dar amploarea sarcinilor este mult mai mare decît forța unui singur minister. Noul ministru este o persoană fără o educație adecvată, dar va învăța totul în curînd. Cred că un an îi va fi suficient pentru a compensa cunoștințele lipsă", a declarat Vladislav Sanduleac.

El a subliniat că în ultimul an a discutat cu diverși oameni de știință și personalități publice, a mers la studii pentru a deveni ecologist și a pus tuturor aceeași întrebare: "Cum să rezolvăm problema gunoiului din țara noastră?".

Și s-a dovedit că absolut nimeni nu știe răspunsul la această întrebare. Așadar, noul ministru al Mediului se va confrunta cu aceeași tăcere și niciun management nu-l va ajuta dacă nu are cunoștințe și idei.

Cel puțin ministrul anterior era ecologist și poate că a reușit să facă lucrurile încet-încet, dar amploarea problemei este cu adevărat uriașă. Mulți ecologiști erau mulțumiți de ea.

Noul ministru poate încerca să învețe din experiența colegilor săi din Suedia, care au rezolvat complet problema cu gunoiul, dar au făcut-o nu într-un an înainte de alegeri, ci în 20 de ani. Și aceasta este o țară bogată, fără corupție și nepotism. În țara noastră, un astfel de proiect se poate întinde pe mai mulți ani, deoarece cea mai importantă poate fi problema educației ecologice a tinerilor.

"Trebuie să ne remodelăm creierele astfel încît să devenim ca Suedia, iar aceasta este o sarcină pentru cel puțin cîteva generații. Noul ministru cu siguranță nu are atît de mult timp la dispoziție", a precizat activistul ecologist. În opinia sa, cea mai mare problemă nu este în mediul înconjurător, ci în administrația însăși. De exemplu, anul trecut au fost tăiate 16.000 de hectare de pădure din cauza crizei energetice, în timp ce doar 7.200 de hectare au fost plantate. Adică, se taie mai mult decît se plantează. Această problemă nu este de competența Ministerului Mediului Ecologic. Adevărul este că resursele energetice s-au scumpit și oamenii au început să treacă masiv la lemnele de foc, iar pe oameni nu poți să-i lași să înghețe, trebuie să tai.

Se pare că propriii șefi nu vă vor lăsa să protejați mediul înconjurător, deoarece nu pot oferi oamenilor săraci prețuri ieftine pentru resursele energetice și sînt obligați să taie pădurile. Mai mult decît atît, ei taie stejari centenari, frasini, carpeni, ulmi și plantează salcîmi. Noul ministru ar trebui să știe că stejarii cresc mai greu și mai mult timp decît salcîmii, iar salcîmii nu îi vor înlocui", a declarat Vladislav Sanduleac.

Potrivit lui, este necesar să se realizeze că scara sarcinilor ecologice este mult mai mare decît cea a politicii. Prin urmare, singura opțiune este să ne unim cu toții, indiferent de orientarea politică, pentru că singuri, doar prin remanierea managerilor, problemele nu pot fi rezolvate.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vladislav Sanduleac , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
356 locuitori

Socola este un sat din cadrul comunei Vadul-Raşcov, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul se află la o distanță de 9 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Socola este atestat documentar în 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.