Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
17 septembrie 2023, 14:00 Natura şi turismul views 1027
Legea privind protecția animalelor încă nu a fost revizuită
17 septembrie 2023, 14:00 Natura şi turismul views 1027

Legea privind protecția animalelor încă nu a fost revizuită

Activiștii pentru drepturile animalelor cer revizuirea proiectului de lege privind protecția animalelor, returnarea unor puncte importante, excluse anterior, pentru a fi adoptate de către Parlament în această toamnă.

Despre acest lucru a declarat reprezentanta Organizației obștești pentru protecția animalelor "Гуманное сообщество", Iana Verber, și președintele Asociației obștești pentru protecția animalelor fără adăpost "Alga", Valentina Dudnic, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul TV N4, relatează Noi.md .

Iana Verber a menționat că atunci cînd a fost creată această lege, a fost folosită experiența multor țări. Multe metode au fost propuse după consultări cu juriștii și cu mulți lideri europeni în acest domeniu.

"Am vrut ca munca noastră să fie nu numai pe hîrtie, ci să poată fi implementată și în realitate. La început, tuturor celor din Parlament le-a plăcut această lege și la începutul lunii aprilie au avut loc primele audieri. Totul era bine, dar de la bun început, Ministerul Agriculturii și alte ministere au început să se opună acestei legi, spunînd că este foarte voluminoasă, lungă, sînt foarte multe pagini și că trebuie scurtată", a subliniat Iana Verber.

Potrivit ei, din păcate, multe ministere care timp de 30 de ani nu au făcut nimic în această direcție, la un moment dat au considerat că punctele importante din această lege trebuie excluse, în special cele în care se vorbește despre raportarea privind transparența, controlul public și multe alte lucruri care vor ajuta cu adevărat la rezolvarea problemei cu animalele fără adăpost, la nivel național, nu numai la nivel municipal.

Activista pentru protecția drepturilor animalelor a menționat că, din păcate, autorii proiectului de lege, apărătorii animalelor nu au fost auziți. În iulie, au avut loc noi audieri, la care au venit activiști civici, conducători ai organizațiilor neguvernamentale și pur și simplu cetățeni care nu sînt indiferenți față de acest subiect.

Potrivit acesteia, inițial, un deputat din partidul de guvernămînt, moderatorul Iulia Dascălu, a dat un ultimatum: fie acceptați legea care i-a plăcut ministerelor, fie nu va exista o altă lege".

"A fost un ultimatum. Desigur, ne-am revoltat, pentru că există proceduri conform cărora trebuie să lucrăm, conform cărora trebuie ascultată societatea civilă, oamenii care zilnic sînt implicați direct în soluționarea acestei probleme și știu să ajute, să dea sfaturi. Dar, din păcate, totul s-a rezumat la faptul că toate punctele principale din proiectul de lege au fost excluse", a subliniat Iana Verber.

În același timp, Ministerul Agriculturii a propus eutanasierea tuturor cîinilor fără adăpost după 14 zile lucrătoare de la plasarea într-un adăpost, dacă în acest timp animalul nu a fost adoptat sau nu și-a găsit stăpînul, iar și dacă animalul este bolnav cu o boală incurabilă, atunci s-a propus eutanasierea acestuia în 48 de ore.

"Au existat fraze foarte vagi care pot fi interpretate mai tîrziu în diferite moduri. În timp ce noi am propus să indicăm totul clar și în detaliu, să stipulăm în ce condiții este permisă eutanasia și așa mai departe. Vrem să rezolvăm problema în mod cuprinzător, vrem să eliminăm cauza, dar să nu ne ocupăm de consecințe", a spus Iana Verber.

Dar, potrivit ei, Iulia Dascălu a refuzat categoric să schimbe ceva, să facă modificări și pur și simplu a încheiat această discuție.

După cum a subliniat Iana Verber, drept rezultat am primit un proiect de lege din care a fost exclus tot de ce are nevoie societatea și tot ceea ce face ca activitatea serviciilor de stat pentru controlul și protecția animalelor să fie transparentă și responsabilă.

Din păcate, nu am reușit să ne facem auzită poziția. Dar sperăm că proiectul de lege va fi revizuit și vor fi incluse toate punctele importante deja în această toamnă", a spus activista pentru protecția animalelor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

lege , protecția animalelor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
2302 locuitori

Nimoreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Nimoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ialoveni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2302 oameni. Satul Nimoreni a fost menționat documentar în anul 1545.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.