Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
17 februarie 2022, 17:00 Natura şi turismul views 1847
Codalbul a ajuns la Anenii Noi: Populația speciei este de 4-5 perechi
17 februarie 2022, 17:00 Natura şi turismul views 1847

Codalbul a ajuns la Anenii Noi: Populația speciei este de 4-5 perechi

O specie foarte rară de pasăre a fost observată într-o pădure din nemijlocita apropiere de raionul Căuşeni.

Pe data de 10 februarie curent, Societatea pentru Protecția Păsărilor și Naturii (SPPN) a informat autoritățile din domeniul mediului din Republica Moldova despre faptul că o specie rară de pasăre cuibărește în raionul Anenii Noi, transmite Noi.md cu referire la Studio-l.md.

Este vorba de un codalb (Haliaeetus albicilla), care a fost observat cuibărind într-o pădure din raionul Anenii Noi, pe data de 5 februarie 2022, de către Mihai Ghilan, voluntar SPPN.

„Această specie este cea mai mare răpitoare de zi din Republica Moldova și este inclusă în ediția a 3-a a Cărții Roșii cu statutul de Critic periclitată. La nivel național, populația acestei specii este alcătuită din 4-5 perechi cuibăritoare. Observarea cuibului din raionul Anenii Noi reprezintă prima dovadă sigură a prezenței speciei în bazinul fluviului Nistru”, arată Societatea pentru Protecția Păsărilor și Naturii.

Perioada de reproducere a codalbului începe din luna ianuarie și durează aproximativ 34-46 de zile. Întrucît în timpul cuibăritului specia este foarte sensibilă la orice intervenție umană, este esențial ca deranjul uman să fie redus la minimum în zonele forestiere în care tînăra familie de codalbi și-a stabilit teritoriul.

„În acest sens, am informat Ministerul Mediului, Inspectoratul Pentru Protecția Mediului și Agenția „Moldsilva” despre cuibărirea acestei specii incluse în Cartea Roșie și am formulat recomandări de menținere în stare sănătoasă a habitatului în care cuibărește perechea de codalbi. Sperăm ca această observație importantă din punct de vedere științific să fie utilă autorităților de mediu din Republica Moldova”, precizează sursa citată.

Cuvinte cheie:

pasari , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
1300 locuitori

Cerlina este un sat din cadrul comunei Nimereuca, raionul Soroca. Localitatea este aşezată pe malul rîului Nistru, la distanța de 52 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1300 de oameni. Satul Cerlina a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.