Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
07 iunie 2016, 17:07 Natura şi turismul views 10188
Pădurea a fost tăiată cu permisiunea Inspectoratului Ecologic de Stat (Foto, Doc)
07 iunie 2016, 17:07 Natura şi turismul views 10188

Pădurea a fost tăiată cu permisiunea Inspectoratului Ecologic de Stat (Foto, Doc)

Inspectoratul Ecologic de Stat (IES) a eliberat autorizaţie pentru tăierea pădurii în apropierea satelor Donici şi Lupa-Recea din raionul Orhei.

Instituția a reacţionat la sesizarea Fundaţiei pentru Dezvoltare Ecologică "ECODAVA" . În răspunsul IES se menționează că tăierile s-au efectuat în mod planificat şi au fost condiţionate de restabilirea naturală a solului, notează NOI.md.

Vadim Stîngaci, șef-adjunct al Inspectoratului Ecologic, în răspunsul oficial a scris că realizarea lucrărilor de tăiere a pădurilor a fost coordonată cu Ministerul Mediului şi organele teritoriale de mediu. Potrivit lui, tăierile au fost dictate de restabilirea naturală a solului şi nu contravin regulamentului privind amenajamentele silvice, aprobat de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice.

În scrisoare se precizează că autorizaţia pentru realizarea lucrărilor de tăiere a pădurilor în satele Donici şi Lupa-Recea este datată cu 15 ianuarie 2016 şi a fost eliberată de Inspectoratul Ecologic de Stat. Suprafeţele împădurite menţionate se află în gestiunea Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Orhei, care, de asemenea, a fost informată despre aceste lucrări.
În acelaşi timp, reprezentantul Inspectoratului Ecologic a comunicat că inspectorii structurii nu pot efectua un control plenar al teritoriului pentru a clarifica toate circumstanţele care au dus la sesizarea Fundaţiei "ECODAVA" către organele mediului, din cauza moratoriului provizoriu la controalele de stat. Moratoriul a expirat la 4 iunie şi inspectorii IES şi-au asumat obligaţia să examineze în viitorul apropiat posibilitatea realizării controlului respectiv.

Anterior, Fundaţia "ECODAVA" a primit răspuns de la Agenţia "Moldsilva". În scrisoarea semnată de directorul Sgenţiei, Ion Ciobanu, se indică că insituția a fost informată despre tăieri. S-au dat asigurări că nu există temei pentru deschiderea unei cauze penale.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Ecodava , ecologie , paduri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1962
Populația:
18 locuitori

Pavlovca este un sat din cadrul comunei Larga, raionul Briceni, situat la 48.378927 latitudine nordică şi 26.875751 longitudine estică. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 18 oameni. Satul Pavlovca este cunoscut pentru parcul care a fost fondat în anii 1900-1908 pe moșia boierilor Crupenschi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.