Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
28 decembrie 2015, 10:44 Natura şi turismul views 5862
Lipsa zăpezii, motiv de îngrijorare pentru fermieri
28 decembrie 2015, 10:44 Natura şi turismul views 5862

Lipsa zăpezii, motiv de îngrijorare pentru fermieri

Situaţie alarmantă în agricultură. Căldura nespecifică din această perioadă şi lipsa zăpezii le aduc pagube serioase fermierilor. Mai mult, ei se arată îngrijoraţi de prognozele meteorologilor, care anunţă o răcire bruscă a vremii.

Jumătate din cele 20 de hectare de teren arabil ale lui Gheorghe Negură din Măgdăceşti, Criuleni, sunt semănate cu orz şi grâu. Agricultorul nu-şi aminteşte ca în luna decembrie să fie atât de cald. Mai mult, el spune că dacă gerul va veni brusc, înainte să se aştearnă un strat gros de zăpadă, toată munca lui se va duce pe apa sâmbetei.

„Grâul este în stare foarte bună. Pericol este dacă va fi un ger de -15, -20. Dacă o să avem noroc să fie un strat de zăpadă de 15-20 de centimenti, să fie ca un fel de cojocel", susține fermierul.

Mihai Efros din aceeaşi localitate are 76 de ani, şi susţine că de când se ţine minte nu a mai văzut aşa ceva. „De vre-o 50 de ani nu a fost aşa căldură. Este secetă, pământul are nevoie de vlagă", spune el.

Fluctuaţiile de temperatură pun în pericol şi pomii fructiferi. Cea mai mare ameninţare va veni în câteva zile, când, potrivit meteorologilor, temperaturile vor scădea brusc şi se vor produce îngheţuri.

Potrivit specialiştilor, în 2015 s-a înregistrat cea mai mare medie de temperatură la nivel global, de când se fac măsurări meteorologice.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

fermieri , zapada , agricultura , pagube

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1787
Populația:
951 locuitori

Pohorniceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Pohorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni. Satul Pohorniceni a fost menționat documentar în anul 1787.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.