Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
08 decembrie 2015, 09:27 Turismul în Moldova views 9677
Moldova va avea un traseu turistic medieval
08 decembrie 2015, 09:27 Turismul în Moldova views 9677

Moldova va avea un traseu turistic medieval

Ţara noastră va avea, în premieră, un traseu turistic medieval. Proiectul ar putea include mai multe localităţi din ţară cu un trecut istoric bogat, printre care satele din raioanele Căuşeni şi Hânceşti.

Traseul a fost conceput de istorici în baza vechiului drum comercial care, pe timpuri, făcea legătura între Europa şi Asia.

Una dintre localităţile incluse în traseul medieval este satul Lăpuşna, raionul Hânceşti, bogat în vestigii şi clădiri de o valoare istorică inestimabilă, printre care conacul "Curtea Domnească".

"Aici, potrivit legendei, s-a fi născut mama lui Alexandru Lăpuşneanu şi vreau să amintesc că pe acest drum important şi aici la Lăpuşna cu siguranţă au trecut 14 domnitori", a declarat managerul proiectului, Viorel Miron.

"Au fost descoperite multe oseminte a mai multor animale. Inclusiv cămile care erau una dintre principalele forţe de tracţiune pe acest drum medieval care lega Europa de Asia", a spus Viorel Miron.

O altă destinaţie care ar putea fi inclusă în traseu este biserica din localitate, construită în 1420.

"Noi vrem să îi scoatem înapoi prospeţimea de atunci şi culoarea cea frumoasă întrucât a avut un rol extraordinar în dezvoltarea Moldovei", a mai spus secretarul consiliului local din Lăpuşna, Vasile Bubuioc.

Săteniii speră că proiectul va aduce mai multe investiţii în localitate.

Bloggerii de turism salută iniţiativa autorităţilor, dar vin cu unele recomandări.

"Un traseu turisitic presupune să îi dai consumatorului foarte multe date istorice. Adică trebuie să ai ghizi foarte bine pregătiţi pe traseu. Şi cel care este la obiectivul turistic şi cel care care este nemijlocit în autocar cu turiştii", a declarat bloggerul de turism, Viorica Ataman.

Pe traseul medieval mai pot fi vizitate obiective turistice precum Conacul "Manuc Bey" din raionul Hânceşti şi Muzeul de Istorie şi Etnografie din satul Mereni, raionul Anenii Noi.

Valoarea proiectului este de peste 700.000 de euro. Banii sunt oferiţi de autorităţile locale şi Uniunea Europeană.

Reamintim că informații exhaustive despre zonele geografice ale Moldovei, rezervațiileresursele acvaticeflora și fauna Moldoveiturismul în Moldova,localitățile Moldovei și diasporei pot fi vizualizate la compartimentul NATURA și TURISMUL al proiectului moldovenii.md.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

turism , istoria , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populaţia:
1458 locuitori

Cuizăuca este un sat şi comună din raionul Rezina. Este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanţă de 27 km de oraşul Rezina şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1458 de oameni. Este menţionat documentar la 25 februarie 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.