Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
04 octombrie 2013, 14:45 Sărbători şi obiceiuri views 12811
04 octombrie 2013, 14:45 Sărbători şi obiceiuri views 12811

Moldovenii vor sărbători Ziua Naţională a Vinului

Moldovenii, dar şi oaspeţi de peste hotare, sînt aşteptaţi în acest week-end la Ziua Naţională a Vinului. Evenimentul va dura două zile şi va cuprinde un program cu degustări de vinuri, muzică şi excursii în regiunile viti-vinicole din ţară, informează MOLDPRES.

Cea de-a 12-a ediţie a Zilei Naţionale a Vinului este organizată de către agricultorii din sectorul viti-vinicol, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din Moldova (APEVM), Ghilda vinurilor din Moldova, cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi a Proiectului USAID CEED II.

Ziua Naţională a Vinului va fi deschisă, pentru prima dată, de un oficial străin. Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves,alături de Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi Prim-ministrul Iurie Leancă vor inaugura sărbătoarea şi vor înmîna Marele Premiu în domeniul viti-vinicol companiei „Ampelos”.

Organizatorii evenimentului din acest an şi-au propus să promoveze nu doar cultura şi arta consumului vinurilor din Moldova, dar şi măiestria meşterilor populari şi a tradiţiilor populare. În acest sens, vor avea loc mai multe master-class-uri, în corturi special amenajate pentru degustări de vinuri. Producătorii şi specialiştii din industria viti-vinicolă din Moldova, oenologi şi somelieri vor împărtăşi celor prezenţi din cunoştinţele lor.

În primul cort, participanţii vor gusta şi afla poveştile ce se ascund în aromele vinurilor de la Şcoala Vinului, Suvorov VIN, Chateau Vartely, Asconi, Kvint, Sălcuţa, Et Cetera. La cel de-al doilea cort, amatorii de vinuri vor degusta licorile din regiunile cu indicaţii geografice protejate – Valul lui Traian, Codru, Ştefan Vodă, dar şi vinurile companiilor F’autor, Călăraşi Divin, Et Cetera şi Vinăria din Vale. Biletele pentru master-class-uri sînt puse în vînzare pe www.fest.md. Costul unui bilet este de 30 lei, iar pentru studenţi de 20 lei.

În acest an, toţi cei care vor veni în Piaţa Marii Adunări Naţionale vor avea ocazia să plece pe drumul vinului spre cele mai cunoscute vinării din ţara noastră: Chateau Vartely, Purcari, Brăneşti, Migdal-P, Cricova şi Mileştii Mici, care oferă în zilele de 5-6 octombrie preţuri promoţionale pentru excursiile în aceste regiuni.

De asemenea, participanţii la eveniment vor fi distraţi cu muzica fraţilor Advahov, a Zinaidei Julea, Nicolae Gribincea şi Ansamblul Plăieşii. Vor concerta şi Orchestra de muzică populară Mugurel, Ansamblul etno folcloric Moştenitorii, Suzana Popescu, Nicolae şi Isidor Glib.

Tot în cadrul evenimentului, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, William Moser şi Secretarul general al Aparatului Preşedintelui, Ion Păduraru, vor găti pentru oaspeţii din PMAN bucate potrivite cu vinul moldovenesc.

În regiunile viti-vinicole delimitate în PMAN se vor desfăşura activităţi interactive, concursuri şi alte atracţii pentru public. Vizitatorii celei de-a 12-a ediţii a Zilei Naţionale a Vinului vor degusta doar vinuri îmbuteliate.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , vin , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2022 locuitori

Coteala este un sat şi comună din raionul Briceni. Coteala este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Coteala este situat la o distanță de 24 km de oraşul Briceni şi la 260 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2022 de oameni. Prima atestare documentară a satului Coteala datează din anul 1437, cînd aşezarea se afla în stăpînirea boierului Mihail de Dorohoi.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.