Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
15 aprilie 2023, 13:00 Sărbători şi obiceiuri views 1574
La ce oră ajunge Focul Haric la Chișinău? Detalii de la Mitropolia Moldovei
15 aprilie 2023, 13:00 Sărbători şi obiceiuri views 1574

La ce oră ajunge Focul Haric la Chișinău? Detalii de la Mitropolia Moldovei

Astăzi, în jurul orei 20:00, Focul Haric va fi adus în faţa Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” din Capitală, acolo unde va fi împărțit preoţilor şi credincioşilor.

În acest an, la Ierusalim a mers PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, el fiind și conducătorul pelerinajului organizat de Mitropolie, în perioada 11 – 15 aprilie.

Anterior, Vadim Cheibaș, secretar general al Mitropoliei, a făcut declarații exclusive, transmite realitatea.

„În acest an Mitropolitul Vladimir nu va merge după focul haric. De asemenea, nu intenționăm să apelăm la vreun sponsor. S-a luat decizia ca lumina sfîntă să fie adusă la Catedrala Mitropolitană de Episcopul Ioan, care va fi de altfel și conducătorul pelerinajului în Țara Sfîntă, organizat de Mitropolie în Săptămîna Patimilor. Pelerinajul va începe marți, 11 aprilie și se va încheia sîmbătă, 15 aprilie”, a declarat Cheibaș.

În 2022, Focul Haric a fost adus la Chișinău de Mitropolitul Vladimir. Toate cheltuielile au fost suportate de Partidul Politic „ȘOR”, deși Mitropolia a negat informațiile apărute în spațiul public. Mai mult, fostul președinte al țării, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, i-a mulțumit lui Ilan Șor, pentru că a contribuit la aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim în Moldova.

În 2021, Mitropolitul Vladimir nu a mers la Ierusalim, iar lumina sfîntă a fost adusă de un singur preot, comparativ cu anii precedenți cînd se deplasa delegația din care făcea parte un număr mai mare de persoane.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
998 locuitori

Ofatinţi este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaia Jizni și Ofatinţi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 93 km de Chișinău. Populaţia satului Ofatinți alcătuia 998 oameni în anul 2012. Satul Ofatinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.