Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
24 aprilie 2021, 15:00 Sărbători şi obiceiuri views 3877
Creștinii ortodocși intră de luni în Săptămîna Mare
24 aprilie 2021, 15:00 Sărbători şi obiceiuri views 3877

Creștinii ortodocși intră de luni în Săptămîna Mare

De luni, 26 aprilie, creștinii ortodocși intră în Săptămîna Mare, numită și Săptămîna Patimilor, care va dura pînă sîmbătă, 1 mai, inclusiv. În aceste zile, preoții recomandă un post mai strict, fără carne, lactate, fără ulei și consumul în special al bucatelor uscate sau fierte, transmite IPN.

Octavian Moșin, preot la Biserica „Întîmpinarea Domnului" a Universității de Stat din Moldova, a specificat că Săptămîna Patimilor este premergătoare Învierii Domnului Iisus Hristos. Această săptămînă ne reamintește ultimele zile din viața Mîntuitorului, cu întreaga lor tensiune și, desigur, această dramă lăuntrică. Această săptămînă este cea mai veche perioadă de post din istoria bisericii și include perioada de după Florii și pînă în sîmbăta cea mare inclusiv.

Luni ne aduce în față icoana tînărului vîndut de către frații săi în Egipt, iar istorisirea vieții sale în cultul nostru liturgic este o anticipare a jertfei Mîntuitorului Iisus Hristos, care a fost vîndut de Iuda, precizează preotul Octavian Moșin. Marți se face pomenirea pildei celor zece fecioare. „Este o pildă care are menirea să ne țină trează datoria de a trăi permanent în Hristos". Miercuri se face pomenirea femeii păcătoase, care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mîntuitorului, care nu este nimic altceva decît un simbol al pocăinței adevărate. Joi ne amintim de mai multe lucruri, de patru evenimente deosebite din viața Mîntuitorului, și anume: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mîntuitorul a instituit taina euharistiei sau taina împărtășaniei, rugăciunea arhierească și începutul pătimirilor, prin vinderea Domnului Iisus Hristos, a precizat Octavian Moșin.

„Sîmbăta mare este cea prin care se prăznuiește îngroparea lui Iisus Hristos și pogorîrea sa în rai. În amiaza zilei de sîmbătă, la Ierusalim se aprinde Focul Haric, după ce patriarhul cetății Ieruslimului pogoară în biserica Sfintei Învieri și, în urma invocării Duhului Sfînt, se întîmplă această minune, care este o confirmare a faptului că este viu Paștile și Dumnezeu în mijlocul nostru. Săptămîna Mare, care ne duce de la patimi spre înviere, este una în care creștinii trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate, iar fiecare zi este mare și sfîntă pentru fiecare dintre noi, care îl urmăm pe Hristos", a menționat preotul Octavian Moșin.

Preotul Octavian Moșin le recomandă credincioșilor în Săptămîna Patimilor să se pregătească nu doar trupește de Învierea Domnului, nu doar să-și văruiască casele sau să-și împodobească mesele, pentru că „nu în aceasta constă Paștile. Învierea Domnului este o sărbătoare de suflet, iar aceasta înseamnă că trebuie să ne cerem iertare, să ne spovedim, să ne împărtășim și să facem mai multe fapte bune și să conștientizăm marea jertfă pe care a săvîrșit-o Iisus Hristos la cruce pentru fiecare dintre noi", a subliniat preotul.

Duminică, 25 aprilie, creștinii ortodocși vor sărbători Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim. În această zi creștinii au dezlegare la pește și la untdelemn, iar asta e și pentru „ca să ne întărim trupește pentru Săptămîna Patimilor", spune părintele Octavian Moșin. Potrivit preotului, serviciile divine din Săptămîna Mare încep practic de joi, 29 aprilie, zi în care se săvîrșește Liturghia Sfîntului Vasile cel Mare, după care bolnavii, dar și alți credincioși, se pot împărtăși. În seara de joi se citesc cele 12 evanghelii. Vineri seara se săvîrșește Prohodul Mîntuitorului, iar cu Sfîntul Aer se face înconjurul bisericii. Sîmbăta se va săvîrși Sfînta Liturghie, după care urmează pregătirile de slujba din noaptea Învierii. În Săptămîna Mare credincioșii se pot împărtăși în fiecare zi, cu excepția zilei de vineri.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , Obicei , Paste

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
2240 locuitori

Podoimița este un sat din cadrul comunei Podoima din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Camenca și la 144 km de Chișinău. Populaţia satului Podoimița alcătuia 2 240 oameni în anul 2000. Satul Podoimița a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.