Mergi spre compartimentul: Cinematografia
13 aprilie 2013, 11:20 Cinematografia views 6089
13 aprilie 2013, 11:20 Cinematografia views 6089

Speranțele pentru renașterea cinematografiei moldovenești


Foto: moldovenii.md

Lipsa susţinerii din partea statului, legislaţia defectuoasă şi onorariile mici pentru actori. Acestea sînt principalele cauze ale stagnării cinematografiei din Republica Moldova, susţin cineaştii. Ei spun că industria are nevoie de revitalizare , iar soluţia tuturor problemelor ar fi adoptarea în lectură finală a noii Legi a Cinematografiei, relatează tv7.md

Anii 70-80 ai secolului trecut. Moldova slăveşte Uniunea Sovietică prin filmele sale, turnate de vestitul regizor Emil Loteanu. «Lăutarii», «O şatră urcă la cer» sau „Dulcea şi tandra mea fiară” au adus în cinematografe mii de oameni şi încasări de milioane. 

Anul 2009. În Moldova este turnat ultimul film artistic de lungmetraj, regizat de Valeriu Jereghi, pe bani privaţi. Filmul a fost apreciat la cele mai prestigioase festivaluri din lume.

În ultimii ani, cei aproape 200 de membri ai Uniunii Cineaştilor au luptat pentru a modifica cadrul legislativ defectuos. Recent, Parlamentul a adoptat noua Lege a Cinematografiei în primă lectură.

Cineaştii recunosc că Moldova «Fabrică» talente cu potenţial, care rămîne însă nevalorificate. Ei au soluţii pentru criza ce a afectat cinematografia din Moldova.

La cel de-al XI-lea Congres membrii Uniunii Cineaştilor l-au ales în fruntea uniunii pe regizorul Sergiu Prodan.

Cuvinte cheie:

cultura , Moldova , cinematograf

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
261 locuitori

Țîra este un sat din cadrul comunei Ghindești, raionul Floreşti. Localitatea este situată la distanța de 15 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 261 de oameni. Satul Țîra este menționat documentar în anul 1437 cu denumirea Țîrvici.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.