Mergi spre compartimentul: Cinematografia
13 noiembrie 2015, 12:22 Cinematografia views 9270
La Odeon va fi lansat un documentar despre muzica ușoară
13 noiembrie 2015, 12:22 Cinematografia views 9270

La Odeon va fi lansat un documentar despre muzica ușoară

Documentarul asupra căruia Victoria Cușnir a muncit împreună cu o echipă întreagă, după ce a plecat de la postul TV, unde a activat 9 ani, urmează să fie lansat duminică, 15 noiembrie, la cinematograful "Odeon".

Solicitată de SHOK.md, Victoria Cușnir ne-a povestit ce presupune documentarul "Bucurie de Noroc la Orizont de Plai".

"Sper mult sala să fie plină, mai ales că filmul vine să reconstituie un segment important din istoria muzicii ușoare naționale. E de fapt, un film despre felul cum a apărut muzica ușoară în spațiul ăsta geografic – spațiu pe care istoria l-a supus turbulențelor politice, dar cu toate astea, oamenii acestui pământ și-au păstrat verticalitatea grație oamenilor de cultură care dincolo de condițiile istorice deloc favorabile, au avut forța să creeze și să impună valorile naționale", a declarat jurnalista.

De asemenea, Victoria Cușnir ne-a comunicat de unde vine ideea realizării acestui documentar și care este contribuția sa.

"Ideea a venit de la Alex Calancea, care anul trecut a lansat proiectul "Amintire de iubire". După ce tinerii artiști și-au ales pentru acest proiect piese de rezistență din anii de glorie a muzicii moldovenești, Alex a vrut să meargă mai departe și următorul pas a fost acest film. Susținerea a găsit-o la Lucia Culev, șefa Departamentului Cultură a Primăriei Chișinău, care creează mereu platforme de comunicare culturală. Apoi m-a invitat în calitate de regizor. Eu câțiva ani în urmă am "studiat " în 3 episoade dezvoltarea "showbiz-ului" și declinul muzicii de la revoluție încoace. Alex m-a invitat să merg și înapoi – de la anii '87 până la anii '30. Asta este perioada care "încape" în film. Iar pe mine m-au ajutat Oleg Popescu, cel care a semnat imagine la toate documentarele mele, iar la sunet am avut ajutorul lui Corneliu Bucătaru", a adăugat ea.

Deși are experiență în acest domeniu, Victoria a recunoscut că, până a vedea produsul final, drumul parcurs nu a fost chiar atât de ușor.

"Dacă celelalte filme pe care le-am realizat în ultimii ani au "curs" ușor, ăsta mi s-a cam împotrivit. Capricios ca și caracter, ambițios, nu s-a lăsat construit ușor, pentru că sunt prea multe elemente importante, pentru că istoria muzicală a fost edificată de oamenii cu atitudine extrem de serioasă față de muzică și creație în general. Acesta a cerut multă atitudine, dăruire și efort și din partea mea. 60 de ani, e greu să-i faci să încapă în 2 ore, dar sper că am reușit să scot în evidență momente de maximă importanță. Mă bucur că în final e gata și sper să fie și o poveste reușită, care să trezească în fiecare spectator simțul mândriei de a se fi născut în Moldova", a precizat Victoria.

Sursa: shok.md

Cuvinte cheie:

film , cinematograf , muzica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
288 locuitori

Comarovca este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Fălești și la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 288 de oameni. Satul Comarovca a fost întemeiat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.