Mergi spre compartimentul: Cinematografia
24 iunie 2015, 10:05 Cinematografia views 10676
Regizorul moldovean a cîştigat Trofeul Festivalului International de Film de la Malta (Video)
Foto: flacaratv.md
24 iunie 2015, 10:05 Cinematografia views 10676

Regizorul moldovean a cîştigat Trofeul Festivalului International de Film de la Malta (Video)

Filmul Zi de tîrg / Market Day, realizat de tînărul regizor şi operator de imagine Sergiu Ciorescu şi Studioul de creaţie CIOfilm Chişinău, a cîştigat Trofeul Festivalului International de Film de la Valletta, Malta (Ediţia I, 15-21 iune 2015), la Secţiunea THE BEST SHORT FILM / Cel mai bun scurtmetraj.

Este vorba de prima ediţie Valletta Film Festival (VFF), care a avut loc în Malta, între 15 şi 21 iunie 2015, în competiţia oficială fiind înscrise 30 de filme: lungmetraje şi scurtmetraje de ficţiune, precum şi documentare.

Bucuria lui Sergiu Ciorescu, cel mai tînăr membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova, este cu atît mai mare, cu cît eroii principali ai filmului de ficţiune Zi de tîrg / Market Day sînt chiar părinţii săi din oraşul Drochia, unde au avut loc filmările, protagonişti fiind şi alţi oameni dragi sufletului său: fratele Stas Ciorescu, editor de imagine (persoana accidentată) şi Cristina Ciorescu (sora medicală), devenită, între timp, soţia care l-a fericit pe Sergiu cu o fetiţă minunată pre nume Patricia.

Scurtmetrajul Zi de tîrg / Market Day – scenariu Ştefan Babără şi prof. Vlad Druc, montaj Stas Ciorescu – este lucrarea de masterat a regizorului şi operatorului de cinema, Sergiu Ciorescu, pe care a susţinut-o, în 2014, pe nota 10 în faţa unor personalităţi distincte ale cinematografiei moldovenești, precum: Vlad Druc, Mircea Chistrugă, Nicolae Pojoga, Mihai Ștefan-Poiată, Valeriu Ciurea.

Filmul nu este unul simplu, ci realizat în condiţii extreme, fără lumina zilei, doar cu lumina naturală a nopţii şi cu lumini artificiale, precum farurile automobilului sau bricheta pentru ţigară. Este o dramă a unor ţărani, care s-au pornit cu noaptea-n cap la tîrgul din oraşul apropiat să-şi vîndă producţia agricolă, dar pe drum văd un tînăr strivit de maşină şi abandonat pe şoseaua plină de zăpadă. Îl duc urgent la spital, apoi, revin acasă, fără să mai ajungă la tîrg... Finalul peliculei seamănă cu "justiţia" din R. Moldova: poliţia vine acasă la ţăranii binefăcători ca să-i anunţe că persoana accidentată a murit, acuzîndu-i pe bieţii oameni de comiterea crimei.

Reamintim că Sergiu Ciorescu a cîştigat anul trecut (2014) alte două premii prestigioase pentru scurtmetrajul Zi de tîrg / Market Day: Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional HERCULES din România şi Trofeul „Ochiul de Aur" / „Golden Eye" la Secţiunea The Best Student Work al Festivalului Internațional de Film din Georgia.

Sursa: flacaratv.md

Cuvinte cheie:

premiu , Festival , regizor , film , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
800 locuitori

Băneştii Noi este un sat din cadrul comunei Băneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţă de 10 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 800 de oameni. Satul Băneştii Noi a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.