Mergi spre compartimentul: Cultura
19 septembrie 2013, 12:53 Cultura views 6486
19 septembrie 2013, 12:53 Cultura views 6486

Zilele europene ale patrimoniului se vor desfăşura în Moldova


Foto: moldpres.md

În perioada 19-30 septembrie, la Chişinău se vor desfăşura Zilele europene ale patrimoniului. Din iniţiativa Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, manifestări cu această ocazie vor fi organizate în toată ţara, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Ion Ştefăniţă, director al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, pe 19 septembrie, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va fi vernisată expoziţia „Patrimoniul cultural – punte spre viitor”. Tot atunci vor fi premiaţi arhitecţii, jurnaliştii şi oameni de cultură care au contribuit la protejarea patrimoniului cultural.

„Vom prezenta lista roşie a patrimoniului cultural al Republicii Moldova. Prin această listă vom atenţiona opinia publică despre monumentele de arhitectură care sînt pe cale de dispariţie şi necesită în regim de urgenţă intervenţia noastră, a tuturor”, a declarat Ion Ştefăniţă.

Vineri, 20 septembrie, la Chişinău se va desfăşura masa rotundă cu genericul „Patrimoniul cultural: de la realitate la necesitate”. În aceeaşi zi, la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală va fi vernisată expoziţia „Din tezaurul natural al muzeului”.

„Este o expoziţie pe care o facem o dată la zece ani. Aici se expun obiecte foarte rare care fac parte din patrimoniul nostru cultural. Multe dintre ele sînt aduse de peste mări şi ţări: scoici, animale exotice ş.a., care reprezintă fauna lumii întregi", a afirmat Varvara Buzilă, director-adjunct al Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală.

Expoziţia va putea fi vizionată pînă pe 1 decembrie 2013, notează MOLDPRES.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

cultura , muzeu , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
1944 locuitori

Ciucur-Mingir este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Ciucur-Mingir este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cimișlia și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1944 de oameni. Satul Ciucur-Mingir a fost menționat documentar în anul 1786.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.