Mergi spre compartimentul: Cultura
06 noiembrie 2023, 14:00 Cultura views 1466
Baletul Național
06 noiembrie 2023, 14:00 Cultura views 1466

Baletul Național "Joc" va prezenta spectacolul coregrafic "Nunta"

Frumoasele tradiții și obiceiuri de la nunți și cumetrii, precum: hora, conocăriile, iertarea, cîntece și dansurile tradiționale vor putea fi văzute la spectacolul coregrafic "Nunta" organizat de Baletului Național "Joc". Acesta va fi într-o abordare teatralizată inedită, respectîndu-se, totodată, conceptul inițial al spectacolului montat acum aproape jumătate de secol de maestrul Vladimir Curbet.

"A fi mireasă în acest spectacol este o mare onoare pentru că acest rol a fost interpretat de mai mulți dansatori foarte talentați", spune Evelina Filiuc.

"Noi arătăm tradițiile noastre moldovenești în pași de dans", spune Constantin Iachim, notează Noi.md cu referire la Moldova 1.

Florica Forțu lucrează costumiera la "Joc" de aproape jumătate de secol și își amintește cînd a fost montat spectacolul "Nunta". "În 1975, cînd a plecat "Joc"-ul în Australia, "Nunta" a fost așa ca număr nou. Ce a însemnat acest spectacol în istoria "Joc"-ului? Tradiția neamului, frumusețea costumelor, iubire și dragoste!".

"Ceea ce a creat Vladimir Curbet, coregrafii, generațiile anterioare sînt adevărate capodopere", a declarat directorul Ansamblului "Joc", Aliona Baroncea.

"Am lucrat foarte mult la restabilirea și readucerea în scenă a acestui tablou coregrafic, "Nunta", spune coregraful-șef, Andrei Malcoci.

Spectacolul teatralizat "Nunta" va fi prezentat pe 10 și 11 noiembrie la Palatul Feroviarilor.

Mai multe informații despre cultura, tradițiile și personalitățile marcante ale Republicii Moldova puteți afla, accesînd site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ansamblul Joc , nunta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
764 locuitori

Iujnoe este un sat şi comună din raionul Cahul. Iujnoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Cahul și la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 764 de oameni. Satul Iujnoe a fost menționat documentar în anul 1918.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.