Mergi spre compartimentul: Cultura
18 mai 2018, 11:45 Cultura views 10169
Poetul Grigore Vieru a fost comemorat la Chișnău
18 mai 2018, 11:45 Cultura views 10169

Poetul Grigore Vieru a fost comemorat la Chișnău

Un spectacol intitulat "Omul duminicii", dedicat poetului Grigore Vieru, a avut loc ieri seară, de ziua Înălțării Domnului, la Palatul Național "Nicolae Sulac" din capitală. Evenimentul a fost organizat de către Organizația Concertistică și de Impresariat "Moldova-Concert" cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, informează MOLDPRES.

Spectacolul a fost deschis de către corul "Vocile primăverii", condus de Mădălina Ganea, de la Liceul Teoretic "Ion Creangă", alături de compozitorul Liviu Știrbu și naistul Alexandru Cușnir, care au interpretat "Rapsodia Romînă" de George Enescu pe versurile poetului, piese din filmul "Maria Mirabela" ș.a.

Prezentă la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că spectacolul este dedicat unui om care ne-a marcat prin opera sa.

"Am venit astăzi, de sărbătoarea Înălţării Domnului, să aducem omagiu unui inegalabil poet, să demonstrăm împreună cu artiștii din scenă cît de mare este respectul şi prețuirea noastră față de moștenirea pe care ne-a lăsat-o cel care a contribuit într-un mod aparte la reîntoarcerea valorilor naționale și la înrădăcinarea lor în spiritul neamului nostru. Grigore Vieru trăiește și după moarte prin versurile sale, care ne-au pătruns pînă în adîncul sufletului şi care ne trezesc sentimente deosebite", a subliniat oficialul.

Potrivit ministrului Monica Babuc, omul duminicii este un generic care se potrivește cel mai bine poetului Grigore Vieru, duminica fiind ziua cînd ne facem mai oameni, cînd ne uităm în ochii copiilor noștri, cînd ne întîlnim cu părinții noștri, iar poetul a fost omul duminicii, care în versurile sale a cîntat mama, casa părintească, graiul, patria și, desigur, dragostea.

La rîndul său, Raisa Vieru, soția regretatului poet, a mulțumit ministrului Monica Babuc pentru organizarea acestui concert, care va rămîne în memoria tuturor celor îndrăgostiți de poezia lui Grigore Vieru.

În cadrul concertului au cîntat artiști cunoscuți, precum Anastasia Lazariuc, Mihail Munteanu, Iurie Sadovnic, Mihai Ciobanu, Olga Busuioc, Nina Crulicovschi, Yan Raiburg, Tatiana Jacot, Anișoara Puică, Nicolae Ciubotaru, Nina Țurcan-Furtună, Liviu Știrbu, Marin Gheras, Doina Sulac, Nadia Trohin, Cristi Aldea-Teodorovici, Andrei Ștefăneț, formaţia „Angry Band", interpreții fiind acompaniaţi de Orchestra Națională de Muzică Populară "Lăutarii", dirijată de maestrul Nicolae Botgros, și de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici", sub bagheta dirijorului Mihail Agafița.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererîta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri "Alarma", "Muzicuţe", "Mama", "Numele tău", "Aproape", "Un verde ne vede", "Taina care mă apără", "Rădăcina de foc" ș.a. Grigore Vieru este împreună cu prietenul său, Spiridon Vangheli, şi autorul "Abecedarului". Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare "H. Ch. Andersen".

În 1996 a fost decorat cu "Ordinul Republicii". În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Romîne, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua Romîniei" în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, Romînia, îi poartă numele, precum și un festival internațional de poezie, organizat pe ambele maluri ale Prutului, aflat, în acest an, la a X-a ediție.

 

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Grigore Vieru , poet , concert , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
55 locuitori

Rădulenii Noi este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 55 de oameni. Satul Rădulenii Noi a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.