Mergi spre compartimentul: Cultura
18 ianuarie 2014, 11:28 Cultura views 13877
Miting de doliu în memoria marelui savant moldovean Eugeniu Grebenicov
Foto: ziaruldegarda.ro
18 ianuarie 2014, 11:28 Cultura views 13877

Miting de doliu în memoria marelui savant moldovean Eugeniu Grebenicov

La Universitatea Tehnică din Moldova a avut loc un miting de doliu în memoria savantului Eugeniu Grebenicov, matematician, fizician şi astrolog de talie mondială, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, decedat recent la Moscova, unde a fost incinerat, informează MOLDPRES.

În discursul său, rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, academicianul Ion Bostan, a amintit faptul că reputatul savant a fost un intelectual înnăscut. „Numele său îl poartă o stea de pe bolta cerească. El va rămîne pentru toată intelectualitatea un astru care ne va lumina întotdeauna”, a afirmat rectorul UTM.

La rîndul său, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, a spus că savantul care a fost recunoscut în lumea întreagă nu a fost apreciat la justa valoare şi în Republica Moldova. „El a dorit să facă mult pentru noi, pentru neamul nostru. Acum, el s-a întors acasă pentru veşnicie. Vom face totul ca numele său să-l poarte o stradă, un liceu”, a declarat preşedintele AŞM.

Cu amintiri despre renumitul om de ştiinţe au venit în această zi academicienii Valeriu Canţer, Mitrofan Ciobanu, Gheorghe Ghidirim, profesorii Andrei Bejan, Ion Văluţă, Valerian Dorogan ş. a.

Astăzi, urna cu cenuşa funerară a matematicianului de talie internaţională Eugeniu Grebenicov a fost înhumată la Cahul, alături de părinţii şi bunicii săi.

Eugeniu Grebenicov s-a născut la 20 ianuarie 1932, în satul Slobozia Mare, judeţul Ismail, tatăl său fiind preot, iar mama învăţătoare. De-a lungul carierei sale a lucrat în diverse instituţii de cercetare din Rusia şi Polonia. A fost laureat al Premiului de Stat al URSS şi al mai multor premii în domeniul ştiinţei.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

miting , doliu , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1846
Populația:
3523 locuitori

Elizaveta este un sat şi comună aflat în subordinea administrativă a municipiului Bălţi. Elizaveta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de municipiul Bălți și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3523 locuitori. Satul Elizaveta a fost menționat documentar în anul 1846.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.