Mergi spre compartimentul: Cultura
16 ianuarie 2014, 14:14 Cultura views 12855
16 ianuarie 2014, 14:14 Cultura views 12855

13 personalităţi ale culturii moldovenești au fost distinse cu premii



Ministerul Culturii a oferit premii speciale pentru 13 personalităţi din Republica Moldova. Premiile, în valoare de 10 mii de lei fiecare, au fost înmînate aseară, 15 ianuarie, într-un concert prilejuit de Ziua Naţională a Culturii, transmite IPN.

Pentru realizări în domeniul literaturii a fost premiaţi scriitorul Leo Butnaru, pentru romanul „Lista Basarabeană”, şi Editura „Ştiinţa”, dirctor Gheorghe Prini, pentru colecţia de carte unicat „Bogdan Petriceicu Haşdeu. Scrieri”, în 16 volume.

În domeniul muzicii au fost premiaţi interpretul şi compozitorul Valentin Boghean şi dirijorul coral Ilona Stepan.

Premiul pentru contribuţia la dezvoltarea artei plastice i-a revenit lui Ilie Cojocaru, iar în domeniul cinematografiei – regizorului Igor Cobileanski, pentru lungmetrajul „La limita de jos a cerului”.

Lidia Culicovschi a luat Premiul în domeniul biblioteconomic, pentru proiectul „Novateca”, iar în domeniul muzeografiei şi patrimoniului cultural a fost premiată Varvara Buzilă.

Folcloristul Andrei Tamazlîcaru a fost premiat pentru contribuţia în domeniul patrimoniului cultural imaterial, iar Premiul pentru promovarea culturii în mass-media a fost acordată criticului de teatru Angelina Roşca şi jurnalistei Irina Ropot.

Premiul în domeniul artei teatrale i-a fost oferit post-mortem lui Titus Jucov, pentru montarea în premieră a spectacolului „La steaua lui Guguţă”, de Spiridon Vangheli.

Premiul Opera Omnia va fi oferit în acest an directorului Colegiului Naţional de Coregrafie, Iurii Gorşcov.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

cultura , premiu , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
605 locuitori

Surchiceni este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 605 oameni. Satul Surchiceni a fost menționat documentar în anul 1852.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.