Mergi spre compartimentul: Istoria
04 iunie 2017, 11:30 Istoria views 11634
Arheologii transnistreni au găsit sub pămînt un semn misterios
04 iunie 2017, 11:30 Istoria views 11634

Arheologii transnistreni au găsit sub pămînt un semn misterios

Un semn misterios în forma literei V latine a fost descoperit de către arheologii transnistreni în timpul săpăturilor din catacombele scitice din împrejurimile satului Slobozia.

Basorelieful străvechi a fost sculptat în lut deasupra intrării în mormîntul unui luptător, cercetările căruia au fost deja descrise de „Știrile Transnistria" și de alte mass-media ale republicii. Ne-a oferit și nouă fotografii ale semnului misterios directorul lucrărilor arheologice Vitalie Sinica, candidat în științe istorice și cercetător principal al Laboratorului Științific „Arheologie" a Universității de Stat Nistrene.

Potrivit informațiilor oferite mai devreme, la jumătatea lunii aprilie, arheologii au început săpături de salvare a Complexului de morminte scitice, care era parte a unei mari necropole din secolele III-II î.e.n. Acest oraș al morților a fost cercetat în anii precedenți, deoarece terasamentul lui a fost distrus, iar mormintele se aflau sub un strat al unei gunoiști moderne. Lucrul la obiectul străvechi a durat cîteva săptămîni, întîi buldozerul a curățat suprafața de deșeuri, apoi a dezgolit peretele a două fîntîni de la intrare, care duceau în subteran, în criptă.

Săpăturile uneia dintre fîntîni i-au adus pe arheologi mai întîi în cavoul copiilor-„aristocrați", unde au fost găsite obiectele menționate în articolul precedent: hrivna de bronz și cataramele de bronz la curea de origine celtică. Partea de jos a fîntînii de intrare nu a fost atinsă, iar oamenii de știință au continuat să sape și mai adînc. Este vorba de faptul că fîntîna umplută cu argilă este foarte friabilă, spre deosebire de solul continental solid. Din cauza acestui fapt arheologii fixează pereții fîntînii de intrare și fundul acesteia, pînă la cele mai mici detalii grafice.

După un timp, cercetătorii au ajuns la intrarea în camera subterană, unde după cum s-a dovedit mai tîrziu în baza descoperirii cuțitelor de luptă, se află luptătorul scitic. Și aici, deasupra „ușii" criptei, ei au găsit un basorelief, care amintește după formă un triunghi inversat.

Potrivit spuselor arheologilor, acesta nu este nici pe departe primul caz, figurile geometrice de pe necropolă împodobesc intrarea în mormînt. Pe parcursul a 18 ani de săpături în orașul morților au fost descoperite 33 astfel de semne misterioase. Însă găsirea unei asemenea figuri ca în acest an se întîmplă aici pentru prima dată.

Cele mai multe dintre basoreliefurile orașului scitic al morților se află în preajma satului Glinoe și sînt construite sub formă de arcade.

Altele au formă semi-ovală

Altele pot fi descrise ca arcade triunghiulare

În cazuri rare, au fost descoperite, de asemenea, unele figuri incredibile

Despre faptul ce simbolizează aceste ornamente, sculptate în lut, cercetătorii poartă discuții și pînă acum. E uimitor însă faptul că astfel de semne nu au fost găsite nicăieri, cu excepția Transnistriei, în ciuda faptului că lumea scitică acoperea o arie vastă de la sudul Uralului pînă în Delta Dunării.

„Întrebarea privind semantica, ornamentarea gurii dromosului (tradus din limba greacă" calea „- astfel arheologii numesc tunelul din mina de intrare în criptă – nota red.), la momentul de față acesta fiind cel mai complicat lucru în primul rînd, din cauza lipsei aproape complete a materialului comparativ", spune Vitalie Sinica.

Pînă în prezent, cercetătorii au cîteva versiuni, care interpretează aceste semne misterioase. Potrivit uneia dintre ele, ornamentele geometrice la intrarea în mormînt simbolizează tranziția de la lumea celor vii în lumea morților, un fel de portal, care face legătura între cele două spații. Conform unei alte versiuni, acestea sînt un fel de semne de protecție, menite să asigure pacea morților în Lumea Umbrelor. A treia ipoteză face legătura dintre aceste figuri cu simbolurile casei.

Necropola scitică din apropierea satului Glinoe, din raionul Slobozia, construită acum 2300-2100 de ani, a fost cercetată de către arheologii din Transnistria în anii 1995-2012. Pe un teritoriu de 65 de hectare, arheologii au descoperit 181 de morminte. Aceasta este acea parte a necropolei, care nu a fost afectată de construcția clădirilor moderne. Conform datelor indirecte, partea de sud a străvechiului „Oraș al Morților", se află astăzi în zona construcției caselor, în satul Glinoie.

Grație necropolei arheologii nistreni au dovedit că pe teritoriul Transnistriei cultura scitică s-a dezvoltat pe parcursul anilor III-II î.Hr., în timp ce pe coasta de nord a Mării Negre, în afară de Crimeea, ea s-a stins cu două secole mai înainte. Artefactele găsite în orașul morților, demonstrează o simbioză culturală uimitoare: scitică, tracică, celtică, grecești.

Alexandr Corețchi

Sursa: novostipmr.com

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
356 locuitori

Socola este un sat din cadrul comunei Vadul-Raşcov, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul se află la o distanță de 9 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Socola este atestat documentar în 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.