Mergi spre compartimentul: Istoria
13 mai 2018, 12:30 Istoria views 15524
Escadrila „Pentru Eliberarea Moldovei“
13 mai 2018, 12:30 Istoria views 15524

Escadrila „Pentru Eliberarea Moldovei“

Pe data de 21 noiembrie 1942 lucrătorii de artă din Moldova, adunați la Moscova, au decis să înceapă strîngerea de fonduri pentru construcția escadrilei „Pentru Eliberarea Moldovei de sub jugul invadatorilor germano-români".

Biroul Comitetului Central al PCM și Consiliul Comisarilor Poporului al RSSM au aprobat inițiativa lucrătorilor de artă și au creat o comisie de strîngere a fondurilor pentru construcția avioanelor. Inițiativa colectivelor artistice „Doina" și a Jazz-ului „Moldova" a găsit susținere în rîndul moldovenilor.

„Patria cere ca noi în spatele frontului să lucrăm la fel de eroic cum lucrează și luptă pe front soldații noștri. Și sînt mulți moldoveni, care pot fi dați drept exemplu pentru munca depusă de ei.

Patria are nevoie de ajutor pentru a consolida Armata Roșie, pentru a construi noi tancuri și avioane, a crea tunuri și mitraliere. Moldovenii nu stau de o parte cînd le sînt înaintate asemenea cerințe".

Coloana de tancuri, construită cu fondurile colectate de moldoveni, este deja pe front, nimicindu-i pe fasciști. După un timp peste linia frontului vor zbura avioanele noastre, construite din fondurile adunate de moldoveni. Este necesar să fie alcătuite listele de subscripție, să fie organizate, acolo unde este posibil, concerte, prelegeri, iar mijloacele colectate să fie transmise pentru construcția avioanelor. În localitățile unde sînt puțini moldoveni, strîngerea fondurilor trebuie făcută în mod individual, de la fiecare în parte.

Strîngerea de fonduri pentru escadrila de aeronave „Pentru Eliberarea Moldovei de sub jugul invadatorilor germano-români" trebuie să devină cauza tuturor moldovenilor. Niciun cetățean al Moldovei nu poate sta deoparte.

Trebuie să le explicăm tuturor că aceste avioane vor lupta pentru eliberarea Moldovei. Fiecare rublă cîștigată de noi va contribui la eliberarea orașelor și satelor noastre.

„Va fi sărbătoare și pentru noi", a spus Stalin la 6 noiembrie 1942. Această sărbătoare se apropie. Cîteva săptămîni soldații noștri eroici sînt în ofensivă și eliberează în fiecare zi noi localități. Va veni și ceasul Moldovei noastre".

Escadrila „Pentru Eliberarea Moldovei de sub jugul invadatorilor germano-români" va fi încă un exemplu al patriotismului moldovenesc, o altă dovadă a angajamentului nostru de a grăbi victoria asupra fascismului.

Ziarul "Moldova Socialistă"

1942, 25 decembrie


Cuvinte cheie:

avion , război , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1768 locuitori

Hirişeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Hirişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1768 de oameni. Satul Hirișeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.