Mergi spre compartimentul: Istoria
09 aprilie 2015, 16:30 Istoria views 16618
Misterul lui Tutankhamon. Ce s-a întâmplat cu mumia faraonului, în sarcofag, imediat după îmbălsămare (Video)
09 aprilie 2015, 16:30 Istoria views 16618

Misterul lui Tutankhamon. Ce s-a întâmplat cu mumia faraonului, în sarcofag, imediat după îmbălsămare (Video)

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că mumia faraonului egiptean Tutankhamon a luat foc în interiorul sarcofagului, ca urmare a unei încercări eşuate de îmbălsămare, scrie Daily Mail.

După moartea sa, în 1323 î.e.n., Tutankhamon a fost îmbălsămat rapid şi îngropat, iar cercetătorii cred că o reacţie chimică cauzată de uleiurile folosite la îmbălsămarea faraonului au declanşat incendiul.

Un fragment de ţesut prelevat de la mumia faraonului, al cărui mormânt a fost descoperit în 1922, de arheologul Howard Carter şi contele de Carnarvon, a fost analizat de cercetători, care au confirmat că trupul său a ars în timp ce era închis în sarcofag.

Egiptologul Chris Naunton a analizat notele originale ale lui Carter şi a efectuat o autopsie virtuală a corpului folosind tehnologii de scanare.

"În ciuda atenţiei de care mumia lui Tutankhamon s-a bucurat de-a lungul anilor, starea sa ciudată a fost trecută cu vederea. Carbonizarea şi posibilitatea ca o îmbălsămare ratată să ducă la arderea spontană a corpului imediat după ce a fost înmormântat a fost o descoperire cu adevărat neaşteptată, o revelaţie de fapt. Cred că ceea ce arată acest proiect este că, atunci când vine vorba despre materiale vechi, este întotdeauna ceva de învăţat şi probabil că va mai fi şi în viitor, dar cu acest studiu am făcut un pas înainte în vederea înţelegerii a ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul vieţii lui Tutankhamon", a spus egiptologul.

Tutankhamon a devenit faraon la vârsta de 10 ani, în 1333 î.e.n., şi a domnit timp de nouă ani, până la moartea sa. A făcut parte din dinastia a 18-a, care a domnit în perioada Noului Regat din istoria Egiptului.

Sursa: jurnalul.ro

Cuvinte cheie:

istoria , faraon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
1322 locuitori

Victorovca este un sat din cadrul comunei Ciobalaccia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1322 de oameni. Satul Victorovca a fost menționat documentar în anul 1865.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.