22 february 2011, 10:56 views 24579
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery | Video gallery |

Întilnirea Răutului cu Nistrul

Вид на Днестр, устье Рэута и разделяющий их мыс (ближний план)

Rîul Răut este afluentul de dreapta al rîului Nistru.

Caracteristici: Lungimea 286 km
                         Suprafaţa bazinului 7 760 km²
                         Lăţimea medie a albiei − 30 m.
                         Lăţimea medie a albiei rîului − 7 km.
                         Consumul mediu de apă – de la 8 pînă la 15 m³/с.
                         Delta Nistrului

Răutul îşi are începutul în apropierea satului Rediu-Mare, raionul Donduşeni, curge în direcţia sud-estică, îşi schimbă de 2 ori direcţia cursului apei (lîngă Bălţi şi Floreşti) şi se varsă în rîul Nistru, lîngă satul Ustie, raionul Dubăsari. Albia rîului atinge lăţimea de 3 km la Bălţi şi pînă la 9 km lîngă oraşul Orhei. Pe Răut sînt multe plavii, în mare parte uscate. Între localităţile Floreşti şi Căzăneşti Răutul trece printre stîncile de calcar, formînd, văgăuni adînci şi înguste.

Обрывистый глинистый берег Рэута в с. Устья, Дубэсарь

Afluienţii principali: de dreapta − Copcianca, Răuţel, Soloneţ, Uligaci, Ciulucul Mare, Vatici, Ivancea, Rîţca; de stînga − Cubolta, Căinar, Camenca, Dobruşa, Sagala, Ivanos, Draghinici.

Răutul este unul dintre rîurile străvechi ale Moldovei, alături de Nistru şi Prut şi al treilea ca dimensiuni, dar spre deosebire de cele numite, el curge numai pe teritoriul Moldovei. Într-un articol din compartimentul Itinerare turistice v-am povestit despre călătoria pe malul Răutului de la satul Trebujeni pînă la satul Furceni. Pe viitor vă vom mai povesti nu o dată despre acest rîu, dar în acest articol vorbim de întîlnirea Răutului cu Nistrului, în care Răutul se revarsă nu departe de satul Ustie a raionului Dubăsari.

Răutul curge chiar prin sat, printre malurile abrupte argiloase, scăldîndu-le, ceea ce le oferă o culoare caracteristică – galben-maronie, acest lucru se observă în deosebi în locul revărsării în apele limpezi şi curate ale Nistrului a apelor maronii ale Răutului. Pe porţiunea dată Răutul este destul de lat, curge încet şi lin, iar ultimii 1,5-2 km curge practic paralel cu Nistrul şi se revarsă în el sub un unghi foarte ascuţit, formînd un promontoriu ascuţit în locul unde se unesc.

Albia Nistrului aici este la fel foarte largă, iar cursul apei e lin. Pe cursul superior al Nistrului la aproximativ 3-4 km se află barajul hidrocentralei de la Dubăsari. Mai sus de care se întide lacul de acumulare de la Dubăsari.

Слияние вод Рэута (мутно-бурые) с водами Днестра

Locurile din preajma atît a Răutului, a Nistrul, cît şi a lacului de acumulare de la Dubăsari sînt foarte pitoreşti şi atrag o mulţime de turişti, dar şi oameni care se odihnesc în sezonul de primăvară-vară. Iarna aceste locuri sînt foarte frumoase, pline de un farmec molcom.

Întilnirea Răutului cu Nistrul - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
3265 locuitori

Gordineşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gordineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gordineşti se află la o distanţă de  15 km de oraşul Edineţ şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3265 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gordinești, la acea dată cu numele Neagăuți, datează din 27 mai 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.