15 june 2011, 10:23 Jazz music views 5609
15 june 2011, 10:23 Jazz music views 5609

Aniversare tristă la Căușeni

La 13 iunie 2011 s-au împlinit 70 de ani de la data deportării forțate a 1741 de persoane din raionul Căușeni. Cu această ocazie în fața Muzeului Raional de Etnografie și Istorie din orașul Căușeni a fost inaugurată o piatră comemorativă. Evenimentul a adunat peste o mie de persoane, oficialități, foşti deportaţi, rude, descendenţi ai acestora. Piatra din granit cu postament din beton a fost sfințită după o slujbă de pomenire.

Orașul medieval Căușeni a apărut în proximitatea fostei localități Chișinăul Mare (Cîrnățeni), după distrugerea acesteia de către tătari pe la sfîrșitul secolului al XVI-lea.

Istoricul Ion Chirtoagă consideră că tîrgul dispărut se găsea nu la Zaim, ci mai la vale de Căușeni, mai aproape de Nistru. În anul 1535 într-un document emis de cancelaria domnească este menționat pîrcălabul de Ciobruciu Tomșa, care primea Chișinăul mare (azi satul Cîrnățeni). De aici își trage obîrșia actualul oras Căușeni. Pe la mijlocul anilor '60 ai secolului al XVIII-lea la Căușeni se afla una dintre reședințele mitropolitului Proilaviei, prin străduința căruia se restaurează Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Căuşenii se dezvoltă intensiv şi devin un centru important de comercializare a cerealelor şi vinului. O deosebită amploare cunoaşte localitatea după construcţia în anii '80 ai secolului al XIX-lea a tronsonului de cale ferată Bender-Reni.

În toamna anului 1940 autoritățile sovietice au transformat Căușeniul în centru raional. În perioada postbelică în Căușenii se dezvoltă industria, crește populația. Fiind centru raional în 1965, obține statut oficial de oraș. Aici funcționau combinatul de conserve, fabricile de pîine și cărămidă, activau combinatul întreprinderilor comunale și combinatul de prestare a serviciilor, etc.

Comments

 (1)
  • #1 Spero Reply Quote selected
    Da istoria noastra scrisa cu singe, istorie care ne da de gindit si nu ne lasa sa uitam... Сiti oameni au fost deportati cu sate intregi... Pe unde i-a purtat destinul pe ei si pe urmasii lor, citi dintre ei au putut sa se intoarca acasa, citi au ramas sa putrezeasca in Siberii de gheata...
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1496
Populația:
1508 locuitori

Călmăţui este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Călmăţui este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1508 oameni. Satul Călmățui a fost menționat documentar în anul 1496.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.