16 december 2020, 17:00 views 4178
Soarta mozaicului lui Mihail Buri de pe clădirea amplasată pe strada Negruzzi
16 december 2020, 17:00 views 4178

Soarta mozaicului lui Mihail Buri de pe clădirea amplasată pe strada Negruzzi

Clădirea amplasată pe strada Negruzzi din capitală, pe peretele căreia se află mozaicul lui Mihail Buri, urmează să fie demolată. Cu toate acestea, lucrarea nu va avea de suferit și ar urma să fie reinstalată. Unde anume, încă nu se știe.

Contactat telefonic de Noi.md, șeful adjunct al Direcției arhitectură și urbanism a Primăriei, Igor Vrabie, a declarat că hotărîrea de demolare a clădirii aparține proprietarului, însă, a dat asigurări că mozaicul nu va fi distrus, acesta urmînd să fie reinstalat pe o altă clădire.

„Decizia de demolare o are proprietarul. Sub toate aspectele, chiar și cel juridic, totul este bine. Ceea ce ține de mozaic, acesta nu figurează în niciun registru ca fiind o operă de importamță locală sau națională. Noi, oricum, am vorbit cu proprietarul să îl scoată, iar noi, prin intermediul rețelelor de socializare, încercăm să identificăm o nouă locație, de comun cu societatea civilă, unde ar putea fi mozaicul instalat. Proprietarul are în sarcina lui să demonteze mozaicul și să-l depoziteze pînă noi vom găsi unde am putea să-l reinstalăm", a declarat Vrabie

De precizat că, primul mozaic al lui Mihail Buri, preluat de pe peretele clădirii Palatului de Cultură al Sindicatelor din sectorul Rîșcani înainte de demolarea sa, a fost decis să fie transferat pe fațada clădirii auxiliare a Teatrului Național de Operă și Balet „ Maria Bieșu".

Source: noi.md

Keywords:

Mozaic , clădire , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
938 locuitori

Cihoreni este un sat din cadrul comunei Bieşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 20 km de oraşul Orhei şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 938 de oameni. Satul Cihoreni a fost menționat documentar în anul 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.