04 march 2018, 12:20 views 13759
Problema constă în containerele de gunoi și nu numai
04 march 2018, 12:20 views 13759

Problema constă în containerele de gunoi și nu numai

Lidia Ceban

La prima vedere tema locală: cum și unde să fie amplasate platformele pentru gunoi din capitală, ia amploare, devenind mai mult decît una de importanță locală.

Și nu doar pentru că este vorba de aspectul exterior și starea sanitară a orașului. Problema e și în bani. Proiectul construirii copertinelor și a gardurilor din lemn în jurul platformelor pentru deșeuri, amplasate de-a lungul străzilor principale ale capitalei, inițiat de Primărie acum doi ani, a trezit nemulțumirea și a actualei administrații orășenești, și a orășenilor. Iar Centrul Național Anticorupție a intentat un dosar penal, suspectînd încălcări la organizarea licitației de selectare a companiei care execută lucrările.

La începutul lunii decembrie 2016 Primăria Chișinău în frunte cu liberalul Dorin Chirtoacă, în parteneriat cu Ministerul Mediului, condus de colegul de partid al acestuia Valeriu Munteanu, au anunțat lansarea proiectului „Modernizarea platformelor pentru colectarea deșeurilor menajere". Pentru implementarea lui din Fondul Ecologic Național a fost alocată suma de 26 mil. lei, iar Primăria Chișinău a promis să o suplinească cu încă 2 mil. lei. Acel gest darnic al ministerului, care anterior nu manifestase atîta generozitate, pentru a ajuta municipiul, a fost observat de jurnaliști și experți, care au conchis că proiectul prezintă interes pentru liberali.

Din informația prezentată de Serviciul de presă al Primăriei reieșea că cca 30 milioane de lei vor fi utilizați pentru modernizarea sau construirea de noi platforme pentru deșeuri, în număr de 518, inclusiv a fost anunțată amenajarea a 10 platforme subterane de colectare a deșeurilor. Din aceste mijloace urmau să fie alocați bani pentru achiziționarea celor 490 de recipiente noi pentru deșeuri, care să corespundă standardelor europene.

Publicul a mai fost informat, că platformele pentru colectarea deșeurilor menajere solide vor fi amenajate cu copertine din lemn. Sub aceste platforme au promis să aștearnă un strat de impermeabilizare, pentru a preveni pătrunderea în sol a apelor contaminate, iar în jurul lor urmau a fi efectuate lucrări de înverzire cu plantarea arbuștilor și copacilor decorativi.

Din cele aflate de NOI.md, costul amenajării terenurilor pentru deșeuri varia în funcție de numărul recipientelor, care urmau a fi amplasate aici. Astfel, era preconizată construirea a 108 platforme pentru 2 recipiente a cîte 29 mii lei fiecare; 162 terenuri pentru 3 coșuri de gunoi - a cîte 34 mii fiecare; 120 pentru 4 – a cîte 46 mii/unitate; 98 platforme pentru 6 recipiente – a cîte 76 mii lei fiecare și 20 terenuri pentru 8 recipiente – cîte 85 mii lei fiecare. Prețul prealabil al fiecăreia din cele 10 platforme subterane anunțate trebuia să fie de 29 mii lei.

Pînă în prezent au fost amenajate 200 terenuri pentru deșeuri, iar Fondul Ecologic Național a alocat 7 mil.lei. Din 10 platforme subterane promise nu a apărut nici una.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

deşeuri , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Populația:
425 locuitori
Prima atestare:

Rusca este un sat din cadrul comunei Lăpușna, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Hîncești și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 425 de oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.