28 december 2015, 14:30 Hospodars and Hierarchs views 7785
Frumuseţea tradiţiilor de iarnă, la Cahul
28 december 2015, 14:30 Hospodars and Hierarchs views 7785

Frumuseţea tradiţiilor de iarnă, la Cahul

Nouă colective artistice din diferite localități din sudul țării au participat astăzi la Festivalul Tradițiilor de Iarnă, care s-a desfășurat în satul Crihana Veche din raionul Cahul. Fiecare colectiv a prezentat tradiții specifice localității din care provine.

"Tradiția asta am moștenit-o de la tatăl meu, împreună cu această capră. Această capră are aproximativ 30 de ani", a spus un bărbat.

Fiecare colectiv a prezentat elementele distincte ale urărilor şi dansurilor proprii regiunii.

De la festival nu au lipsit nici dansurile populare.

Oamenii se bucură că tinerii nu uită de datini:

"Este mai mult o tradiție a neamului nostru, care a supraviețuit până în prezent și care vine să ne demonstreze încă odată că suntem stăpâni pe acest pământ".

"Ne mândrim că păstrăm încă tradițiile și obiceiurile străvechi, este o bucurie pentru noi".

Organizatorii spun că, prin acest festival doresc să promoveze interesul faţă de cultură şi tradiţii.

"Noi am avut ambiția să facem un festival internațional. Anul trecut au fost doar din două raioane Cantemir și Cahul. Acum deja s-a triplat numărul participanților.Ne-au promis că vor veni la anul viitor și colective din România și poate peste câţiva ani vom avea și din Serbia, Bulgaria, pentru că și la ei această tradiție se păstrează", a declarat primarul localității Rodica Cucureanu.

"Capra" este unul din cele mai răspândite obiceiuri din perioada sărbătorilor de iarnă în localitățile din Moldova și România. Festivalul tradițiilor și obiceiurilor de iarnă este la cea de-a doua ediție.

Source: www.publika.md

Keywords:

iarna , tradiții , Festival

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1696
Populația:
1010 locuitori

Fîrlădeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Fîrlădeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Fîrlădeni a fost atestat documentar în anul 1696.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.