05 november 2016, 11:30 views 8693
Un memorial al victimelor foametei a fost inaugurat în satul Gaidar
05 november 2016, 11:30 views 8693

Un memorial al victimelor foametei a fost inaugurat în satul Gaidar

Un memorial dedicat victimelor foametei din anii 1946-1947 a fost inaugurat în satul Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga. Complexul memorial este amplasat pe teritoriul cimitirului local, unde sunt înmormântaţi peste o mie de locuitori care au decedat din cauza foamei.

Înainte de inaugurare, părintele bisericii din satul Gaidar a săvârșit un tedeum și a sfințit complexul memorial.

Unul dintre inițiatorii construcției memorialului a fost istoricul local Fiodor Curu. „Ne gândeam demult să construim acest complex memorial, însă nu aveam resursele necesare, nici astăzi nu le prea avem. Construcția memorialului a fost datoria mea față de toate rudele mele, față de toți consătenii mei. Deschiderea acestui complex memorial a fost datoria noastră, pentru ca, copiii și nepoții noștri să-și aducă aminte despre acele zile negre", a spus istoricul.

Pe plăcile memorialului sunt gravate numele oamenilor care au murit în timpul foametei.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Populația:
425 locuitori
Prima atestare:

Rusca este un sat din cadrul comunei Lăpușna, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Hîncești și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 425 de oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.