31 december 2014, 10:16 Sculpture views 10580
Tradiții de Crăciun la Hîncești
Photo: trm.md
31 december 2014, 10:16 Sculpture views 10580

Tradiții de Crăciun la Hîncești

Urături şi colinde au răsunat aseară la Hânceşti. Obiceiuri de sute de ani au fost readuse în scenă de artiştii amatori din raion la Festivalul-Concurs „De urat v-am tot ura!". Deghizaţi în urşi, căluţi şi capre, artiştii au reînviat tradiţia populară a sărbătorilor de iarnă, relatează Mesager.

Ansamblul folcloric „Pe un picior de plai" al gimnaziului din satul Paşcani, vestit că l-a colindat şi pe Papa de la Roma în urmă cu patru ani, a interpretat colinde culese din popor acum 50 de ani în urmă.

Artiştii amatori din satul Crasnoarmeiscoe, populat în mare parte de ucraineni, au interpretat „Malanca" şi dansul bărbaţilor. Ei au adus în scenă şi splendoarea portului popular.

La sărbătoare au participat 14 colective artistice, care au prezentat colindele şi urăturile caracteristice fiecărui sat în parte. Premiul mare al festivalului i-a revenit Corului veteranilor din Hânceşti.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
499 locuitori

Cureşniţa este un sat din cadrul comunei Holoşniţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Soroca și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni. Satul Cureșnița a fost menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.