Go to section: Folk crafts
14 april 2014, 11:11 Folk crafts views 14303
Meşteşugurile populare practicate în zona Parcului Naţional „Orhei” prezentate într-un catalog
Photo: tv7.md
14 april 2014, 11:11 Folk crafts views 14303

Meşteşugurile populare practicate în zona Parcului Naţional „Orhei” prezentate într-un catalog

Primul catalog complex al meşteşugurilor populare practicate în regiunea Parcului Naţional Orhei a fost prezentat în cadrul Expoziţiei Internaţionale specializate de turism, agrement şi hoteluri din Chişinău.

Catalogul, elaborat cu sprijinul PNUD, prezintă 90 de meşteri din cele 18 localităţi din cadrul Parcului Naţional „Orhei", care practică meşteşuguri precum prelucrarea artistică a lemnului, pietrei, metalului, croşetarea şi broderia artistică, ţesăturile artistice, împletitul în fibre vegetale, confecţionarea instrumentelor muzicale şi încondeierea ouălor. Acesta ilustrează operele realizate de meşteri şi include o hartă cu localizarea meşteşugăritului pe teritoriul parcului.

„Acest catalog este valoros în contextul implementării Strategiei de dezvoltare a turismului "Turism 2020", care promovează tradiţiile naţionale ale Republicii Moldova", a menţionat Victor Ciobanu, şeful Direcţiei politici, dezvoltare turistică şi marketing din cadrul Agenţiei Turismului a Republicii Moldova.

„Catalogul meşteşugurilor din cadrul Parcului naţional "Orhei" este foarte important pentru promovarea destinaţiei turistice – Codrii Orheiului. Acest catalog reprezintă un instrument reuşit de legătură directă dintre turişti şi meşterii populari, care contribuie la conservarea tradiţiilor locale", a menţionat Viorel Miron, preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului din Moldova.


Parcul Naţional "Orhei" ocupă o suprafaţă importantă de 33,8 mii hectare din Codrii Moldovei şi cuprinde 18 comune din patru raioane - Orhei, Străşeni, Călăraşi şi Criuleni. Creat cu sprijinul PNUD, acesta reprezintă un model de dezvoltare durabilă prin utilizarea responsabilă a resurselor naturale, conservarea şi îmbunătăţirea peisajului, biodiversităţii, serviciilor de mediu şi valorilor culturale.


„Parcul Naţional oferă soluţii pentru problemele sociale şi economice cu care se confruntă comunităţile din acest spaţiu. Problemele de mediu şi utilizarea resurselor naturale cu succes sînt soluţionate în cadrul parcului prin proiecte pilot de restabilire a păşunilor şi terenurilor degradate. Dezvoltarea ecoturismului, crearea traseelor ecoturistice şi a posibilităţilor de cazare în zona Parcului Naţional "Orhei" sînt activităţi în curs de dezvoltare care vor spori atractivitatea zonei pentru turişti. În acest sens, pe parcursul ultimilor ani au fost amenajate cinci trasee turistice şi elaborată o hartă turistică a parcului naţional", a spus Alexandru Rotaru, manager de proiect, domeniul Mediu şi Energie, PNUD Moldova.

Source: tv7.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
1009 locuitori

Pojăreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Pojăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1009 oameni. Satul Pojăreni a fost menționat documentar în anul 1545.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.