Go to section: Fine art
03 september 2022, 17:00 Contests, exhibitions, projects views 1959
Artistul plastic Natalia Procop a editat un album de pictură
03 september 2022, 17:00 Contests, exhibitions, projects views 1959

Artistul plastic Natalia Procop a editat un album de pictură

Un album de pictură intitulat ”La Chișinău viața va învinge” al artistului plastic Natalia Procop, doctor în studiul artelor, a apărut recent la o editură din capitală, informează moldovenii.md cu referire la MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Natalia Procop a menționat că albumul cuprinde 37 de lucrări, are 40 de pagini, un tiraj 100 de exemplare și a fost editat în cadrul proiectului știintific ”Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii” de la Universitatea de Stat din Moldova, director de proiect – doctorul habilitat în filologie Aliona Grati.

În prefața lucrării, doctorul habilitat în filologie Aurelia Hanganu menționază, între altele, că acest album cu tablouri realizate relativ recent deschide o nouă filă în creația Nataliei Procop, legînd la un loc o colecție de imagini ale Chișinăului. ”Este orașul în care s-a născut și a crescut autoarea și care, iată, are de trecut, ca și alte orașe ale lumii, experiența neîndurătoare a pandemiei de Covid. Nu întîmplător, albumul a fost intitulat ”La Chișinău viața va învinge. Jurnal în pandemie”, căci rolul lui este să anunțe încrederea artistei în izbînda concitadinilor ei. Picturile au fost expuse la Muzeul orașului Chișinău, și acum își găsesc locul pe aceste pagini”, a precizat Aurelia Hanganu. 

Potrivit sursei citate, în picturi sînt reprezentate edificii ecleziastice, culturale sau secvențe ale orașului însorit sau cu ploi, dar celebrînd o atmosferă aparte. Tabloul ”Pe coline, la izvor” (2021) înălță o odă dedicată originii orașului nostru. Vestita biserică Măzărache, una dintre cele mai vechi biserici de aici care a supraviețuit intemperiilor climatice și umane, emană din epicentrul ei istoric încredere în dăinuire, etalîndu-și nimbul coloristic roz-auriu pe fundalul celest. Lucrările ”Castelul apei” (2021), ”Moara roșie” (2021) proiectează un itinerar imaginar prin Chișinăul vechi, iar ”Oraș în ploaie” (2021), ”Oraș nocturn” (2021), ”Chișinăul din amintire” (2021) sau ”Ferești între lumi” (2021) invită călătorul să retrăiască o întreagă paletă a emoțiilor provocate de amintiri. Imaginile acestui album vor atrage atenția contemplatorului asupra unor detalii și aspecte necunoscute, tăinuite ochiului grăbit al omului contemporan prins în vrejurile grijilor cotidiene, dar vor completa și cartea de vizită a Chișinăului turistic.

Natalia Procop s-a născut la 23 iunie 1983 în orașul Chișinău. În 2005, a absolvit Facultatea Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”,  în 2005-2006, își continuă studiile de masterat la aceeași instituție, la specialitatea Arte Plastice. A urmat studii de doctorat la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, unde susține, în 2014, o teză despre evoluția batikului în arta decorativă în Republica Moldova. În 2009-2019 a fost director executiv al Centrului Cultural ART ELIT. În prezent este secretar științific al Secției științe sociale, economice, umaniste și arte a Academiei de Științe a Moldovei și cercetător științific coordonator la Centrul de Cercetări Umaniste al Universității de Stat din Moldova.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romînia (filiala Bacău) și al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. A participat la mai multe expoziții de artă din Republica Moldova și din străinătate, dintre care Bienala Internațională de Pictură, Chișinău-Iași; Expoziția Internațională „Gold Helios”, Heviz, Ungaria; expoziția de la Art Symposium „Moldovan Art for your Heart”, Parlamentul european, Bruxelles, Regatul Belgiei ș.a. Lucrările ei lucrări se regăsesc în colecții particulare din Ungaria, Ucraina, Polonia, Romînia, Franța, SUA, Regatul Belgiei, Marea Britanie și din alte țări.

 

 

Source: www.moldpres.md

Keywords:

album , pictura , pictor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1005 locuitori

Trifăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Trifăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1005 oameni. Satul Trifăuţi a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.