05 april 2013, 11:34 Health views 7616
05 april 2013, 11:34 Health views 7616

Medicii recomandă multă prudenţă la mesele de sărbători


Foto: agerpres.ro

Medicii recomandă multă prudenţă pentru mesele de sărbători, mai ales în cazul celor care au ţinut post timp de şapte săptămîni, din alimentaţie lipsind proteinele animale.

Aceste sărbători încep să fie pregătite încă de pe acum. Oamenii deja îşi fac lista cu toate bunătăţile pe care le vor pregăti pentru masa de Paşte. De data aceasta vorbim însă şi de o minivacanţă. Trebuie să ne gîndim că toate aceste alimente foarte gustoase sînt alimente greoaie care suprasolicită tubul digestiv şi atunci trebuie multă cumpătare, multă grijă, pentru ca această minivacanţă şi Sărbătoarea Paştelui să le trecem cu bine, fără a ajunge la medic sau la spital.

Ouăle, alimente tradiţionale de Paşte, au un conţinut mare de colesterol, de lipide şi, ca urmare, trebuie mîncate cu grijă. Nu trebuie să consumăm mai mult de două ouă pe zi, nu amîndouă odată, ci pe parcursul unei zile întregi şi, atenţie, dacă oul l-am mîncat la începutul mesei, nu venim imediat cu drobul şi apoi cu pasca, pentru că toate conţin ouă din abundenţă. Ca fel doi vom mînca borş, după care friptura de miel, fie la grătar, fie preparată la cuptor. Vom evita cu desăvîrşire carnea de miel prăjită, de pui sau de porc prăjită în ulei.

Carnea de miel este grea, suprasolicită pancreasul, vezica biliară, chiar şi cea de ied are un conţinut crescut de colesterol. Friptura de miel trebuie asezonată cu multe legume, soteuri şi salate, evitîndu-se să fie mîncată cu garnitură de paste făinoase, orez, cartofi, care îngreunează digestia.

Drobul este delicios, se consumă mai mult în perioada sărbătorilor pascale şi acesta trebuie mîncat ca felul doi, nu ca gustare. Nu se recomandă gustare cu brînză de oaie cu multă ceapă, ouă, drob şi alte bunătăţi, recomandă specialiștii.

Dulciurile - cozonacul bogat în nucă, cu multe ouă, pasca, plăcinta cu brînză, tortul - trebuie consumate şi ele cît mai raţional, în cantităţi cît mai mici, fie la două ore după micul dejun, fie după-amiaza. Trebuie evitat să le mîncăm la copioasa masă de prînz, cînd, pentru a proteja pancreasul, vezica biliară, ar fi indicat să mîncăm fructe, salate de fructe, sucuri naturale, apă, să bem un ceai care să ajute la digestie.

Mesele copioase stropite cu alcool din abundenţă ar trebui lăsate deoparte. Alcoolul trebuie consumat în cantităţi mici, fără excese, să nu se înceapă cu băuturi spirtoase şi să se termine cu băuturi digestive, cum se obişnuieşte.

Toate mesele vor fi urmate de plimbări în aer liber, în parcuri, pentru a avea grijă ca digestia să se desfăşoare în condiţii bune. Somnul imediat după masă nu este recomandat, organismul va face greu faţă. Este bine să practicăm înotul în aceste zile, dar şi tenisul, baschetul, handbalul.

 

Sursa: news.ukrhome.net

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2928 locuitori

Prepeliţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mihailovca, Prepelița, Clișcăuți, Șestaci. Satul Prepelița se află la distanța de 16 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2928 de oameni. A fost menționat documentar în 1604 cu numele Burnărești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.