07 may 2020, 11:00 Health views 22836
07 may 2020, 11:00 Health views 22836

Cinci acțiuni care duc la cancer

Cauzele care provoacă această boală teribilă sînt multiple. Dar vom trece în revistă cele mai neașteptate și puțin cunoscute. Dacă le evităm, calatoria numită "viață" va dura mult mai mult.

Lipsa de somn
Poate provoca cancer de rect. În timpul somnului se produce hormonul melatonina. Acesta este un antioxidant puternic care previne diviziunea celulară și mutația. Atunci cînd o persoană doarme mai puțin de 6 ore pe zi, organismul produce o cantitate insuficientă de melatonină. Din această cauză, riscul de cancer crește. Celulele încep să se multiplice necontrolat. A fost dovedit că de cele mai multe ori  tumorile se formează în zona rectală.

Produsele rafinate
Produsele de patiserie, mezelurile, făina, chips-urile, arbogazoase, burgherii, orezul alb, zahărul rafinat, batoanele de ciocolată - acestea sînt produse aproape lipsite de fibre. Din acest motiv sînt numite rafinate. Dacă o persoană consumă frecvent aceste alimente, are probleme cu digestia și apare constipația. Iar constipația este una din cauzele de cancer de colon. Deaceea mîncați mai multe legume proaspete, fructe și cereale. Ele contin o mulțime de fibre. De asemenea, încercați să mîncați alimente neprocesate, cum ar fi pîinea integrală de grîu, orez neșlefuit, ulei nerafinat.

Solariu
De fapt, impactul solarului asupra pielii noastre poate fi comparat cu impactul grătarului. În solar sînt utilizate lămpile cu raze ultraviolete, și mulți cred că UV - e doar o lumină albastră. Razele ultraviolete ale solarului sînt mai periculoase decît razele ultraviolete ale soarelui. Penetrînd pielea noastră, ele modifică structura celulelor, care suferă mutatii. Și poate începe cancerul de piele.

Sex neprotejat
Mulți oameni cred că din cauza sexului neprotejat pot contacta doar boli venerice. Dar ei se pot alege și cu virusul papilloma sau hepatita C. Cînd virusul pătrunde în organism el afectează celulele, ele suferă mutații și devin canceroase. Aceste virusuri pot cauza cancer de col uterin și cancer la ficat.

Avort
În cazul în care nivelurile de hormoni nu variază, riscul de cancer este redus. Dar, în cazul în care nivelul de hormoni a crescut brusc și apoi a scăzut, riscul de cancer crește de mai multe ori. Și avortul afectează nivelul de hormoni din organism. În timpul sarcinii, nivelul hormonilor este în creștere, iar în caz de avort – se reduce dramatic. Organismul nu este adaptat la astfel de diferențe. Din această cauză celulele suferă mutații și se transformă în canceroase.

Keywords:

sanatate , boala , cancer

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1532
Populația:
3620 locuitori

Cociulia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cociulia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3620 de oameni. Satul Cociulia a fost menționat documentar în anul 1532.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.