29 november 2018, 12:00 Health views 11583
60% dintre femeile din Moldova nu au făcut niciodată testul Papanicolau
29 november 2018, 12:00 Health views 11583

60% dintre femeile din Moldova nu au făcut niciodată testul Papanicolau

Mai mult de jumătate dintre femeile din Moldova nu au făcut niciodată testul de depistare a cancerului de col uterin. Iar, din cauza acestei maladii, o dată la trei zile moare cîte o pacientă.

Datele îngrijorătoare au fost prezentate de Ministerul Sănătăţii, care susţine că statistica ar fi alta dacă femeile ar merge mai des la ginecolog.

Doamna din imagini a fost internată la Institutul Oncologic din Capitală acum o lună. Simptomele neobișnuite au făcut-o să se adreseze medicului de familie.

"Medicul m-a întrebat dacă ştiu care e diagnosticul, iar eu am zis că-mi este clar că e cancer. "Dar stadiul?" Deja nu ştiu care este. - Dv. ştiţi. Dar stadiul trei nu e patru, încă nu mor. Înseamnă că totul va fi bine", a zis Emilia, pacientă.

Maladia putea fi tratată la o fază incipientă, dacă femeia ar fi făcut analizele la medicul ginecolog.

"Cancerul cervical ese o maladie care parcurge fara simptome.Adica asimptomatica in stadiul initial. Atunci cind apar singereri vaginale, sau singereri intermenstruale, atunci cind apar dureri - maladia este in stadiul avansat", a declarat Veronica Ciobanu, medic ginecolog.

Testul Papanicolau este în prezent cea mai rapidă şi sigură metodă de identificare a celulelor canceroase şi precanceroase. Investigaţia poate fi făcută gratis chiar şi în lipsa poliţei de asigurare medicală.

"Probele sînt luate cu un astfel de instrument. Şi asta este toată procedura", a menționat Rodica Comendant, medic ginecolog.

Doctorii le recomandă tuturor femeilor între 25 şi 62 de ani să facă un test Papanicolau cel puţin o dată la trei ani.

Source: publika.md

Keywords:

sanatate , cancer

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1555
Populația:
2063 locuitori

Trebisăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Trebisăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat pe malul stîng al rîului Draghişte. Satul Trebisăuţi se află la o distanţă de 7 km de oraşul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2063 de oameni. Satul Trebisăuţi este atestat documentar în anul 1555.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.